Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku dosahujú teploty 40 stupňov Celzia. Spomienkam starších ľudí na leto sa už ani nedá uveriť
Zdielať na

Na Slovensku dosahujú teploty 40 stupňov Celzia. Spomienkam starších ľudí na leto sa už ani nedá uveriť

BRATISLAVA / Letné maximum kedysi na Slovensku len výnimočne prekročilo 30 stupňov Celzia. Aktuálne atakuje 40 stupňov. Počet tropických dní s teplotami nad 30 stupňov Celzia rastie u nás každým rokom. Niektorým spomienkam starších ľudí na ich bežné leto sa dnes už priam ani nedá uveriť.

Zemplín 

Pani Anna (90) hovorí, že za jej mladých čias v záhrade nemuseli polievať vôbec. "Tak vám poviem, že sme nepolievali vôbec. Všetko stačilo, čo napadal dážď. A teraz môžete polievať, všetko schne," hovorí 90-ročná Humenčanka, Anna Bartalská. 

SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa aj pre okresy Michalovce a Trebišov. Teploty tu atakovali 38 stupňov Celzia. "Do 20, 23 to už bolo veľa. A 25 ani nehovorím," tvrdí Bartalská. Na piatok, 22.júla, platia výstrahy 3. stupňa pred horúčavami pre 9 okresov. V sobotu už pre celý juh Slovenska.

Bratislavský kraj 

Počet subtropických dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia narastá. Niekedy to boli 3 dni za celý rok, aktuálne viac ako 10, len za jediný mesiac. "Subtropický deň je deň, kedy je 35 stupňov Celzia a viac. Kedysi sme naozaj takéto subtropické dni ani nemali. Pamätám si, ako dieťa, ked' povedali v predpovedi počasia teplotu nad 30 stupňov, sme mali pocit, že nastal koniec sveta," hovorí meteorologička, Miriam Jarošová. 

Výrazne teplejšie je aj v oblastiach, pre ktoré výstraha pred horúčavami neplatí. Či už hovoríme o Liptove alebo o Kysuciach.

Kysuce

Kysuce sú charakteristické tým, že je to chladný región, ale tieto dni je aj tu veľmi horúco. Dve seniorky, ktoré majú naozaj úctyhodný vek vravia, že toto leto je iné, ako kedysi. "Obyvateľom Kysúc a Oravy bohato stačí, ked' sa tam objaví tropický deň, to znamená deň, kedy je maximálna teplota aspoň 30 stupňov Celzia, pretože, ked' si to porovnám so starým klimatickým normálom 1961-1990, tak takéto dni sa tam nevyskytovali," tvrdí Jarošová. 

Tak ako v celej Európe, aj na Slovensku je v lete stále o niečo teplejšie. "Sú lokality, kde je toto letné oteplenie viac ako o 3 stupne Celzia," hovorí Jarošová. 

Gemer 

Napriek tomu, že okres Revúca je obkolesený vrchmi, ktoré v minulosti ľudí pred horúčavami ochránili, dnes to už neplatí. "Nepamätám si takéto horúčavy, v mojom detstve okolo 30 stupňov bolo," hovorí obyvateľka obce Prihradzany, Monika Čipková. 

Aj v tomto okrese majú ľudia pre vysoké teploty a málo zrážok problém s vodou. Vysychajú potoky, pramene, studne a nedarí sa ani úrode. "Studňa má osem metrov a nie je v nej žiadna voda," tvrdí obyvateľ obce Šivetice, Pavol. 

"Našla som veľmi pekné vyjadrenie jedného britského meteorológa. Vitajte v najchladnejšom lete v nasledujúcich 30 rokov," hovorí Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy