Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezidentka Čaputová vyhovela 4 žiadostiam slovenských dobrovoľníkov o vstup do ukrajinskej armády
Zdielať na

Prezidentka Čaputová vyhovela 4 žiadostiam slovenských dobrovoľníkov o vstup do ukrajinskej armády

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová vyhovela štyrom žiadostiam slovenských dobrovoľníkov o vstup do ukrajinskej armády, ktorá bojuje proti okupantom z Ruska. Jej výnimka je podmienkou, aby takéto konanie nebolo podľa slovenskej legislatívy trestné. Štvoricu čaká cesta na Ukrajinu v najbližšom čase. Ešte nevedia, kam ich zaradia. Jediné, čo si uvedomujú je to, že boj so sebou prináša utrpenie, bolesť, aj smrť.

Do kancelárie prezidentky doručili celkom žiadostí o vstup do ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá čelí agresii z ruskej strany. Pre týchto ľudí je to dôležité, aby nečelili trestnému stíhaniu po návrate do svojej domovskej krajiny. Bez odobrenia prezidentkou je služba v zahraničnej armáde trestná. Administratívne pritom ide o dlhý a zložitý proces.

"Je dobré, že sa nedopustí systém, že ľudia budú svojvoľne chodiť bojovať, kde sa im zachce. Títo ľudia nastúpia do oficiálnych jednotiek ukrajinskej armády a musia si byť vedomí, že idú do vojny, z ktorej sa nemusia vrátiť," vysvetlil generál vo výslužbe Pavel Macko. "Prezidentka aktuálne posudzovala 10 žiadostí, v 4 prípadoch žiadateľom vyhovela, a teda dostali povolenie slúžiť na ukrajinskej strane. V 6 prípadoch toto povolenie nedostali. V najbližších dňoch bude posudzovať ďalších 7 žiadostí," informoval hovorca prezidentky, Martin Strižinec. 

Podklady pre prezidentskú kanceláriu pripravuje aj ministerstvo obrany. Hoci rezort vidí slovenských občanov v zahraničnej armáde nerado, pri odporúčaní, či neodporúčaní sa drží litery zákona. Ministerstvo obrany zisťuje vojenskú minulosť žiadateľa, v spolupráci s ministerstvom vnútra tiež, či nie je trestaný alebo stíhaný, prípadne nepatrí k radikálnym skupinám. Prihliada sa aj na oficiálnu zahraničnú politiku a záujmy Slovenska.

Čo posudzujeme MO SR

  • či má podané vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby
  • či je registrovaný občan
  • či je vojak v zálohe
  • či absolvoval odvod
  • či nie je vo výkone väzby, trestu odňatia slobody, či nie je v pátraní PZ SR
  • či je spôsobilý služby
  • od MZV SR žiadame informácie z ohľadom na podmienok v danej krajine, ohľadom na zahraničnú politiku a záujmy SR
  • od MV SR žiadame profil osoby (trestný register, priestupky, radikálne skupiny a pod.)

"Do dnešného dňa Ministerstvo obrany Slovenskej republiky postúpilo na ďalšie riešenie Vojenskej kancelárii prezidenta SR celkovo 17 žiadostí občanov, z ktorých 6 žiadostí občanov bolo so stanoviskom odporúča sa a 11 žiadostí so stanoviskom neodporúča sa," uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR, Martina Kovaľ Kakaščíková.

Záznam v registri trestov je často dôvodom neschválenia žiadosti. Podobne je tomu aj v Českej republike, kde je o službu v ukrajinskej armáde rádovo väčší záujem. Prezident Miloš Zeman udelil vyše sto povolení, dvojnásobok však neschválil. Ďalšie údajne stovky mužov slúžia na Ukrajine nelegálne. Mnoho sa ich už aj vrátilo. Ideál boja proti agresorovi, ktorého bomby pustošia krajinu a vraždia civilné obyvateľstvo, znamená aj náraz na krutú realitu. 

A prečo sú Slováci vlastne ochotní ísť do boja pod vlajkou iného štátu?

Odpovedí je podľa nemenovaného bývalého vojaka, s ktorým sa televízia JOJ rozprávala, viacero. Odpor voči brutalite ruských vojsk, pomoc hrdej Ukrajine a jej obyvateľom a obavy z toho, že ak sa vzdá, budú na Slovensko z Užhorodu mieriť ruské hlavne. "Ukrajina čelí nevyprovokovanej, neodôvodnenej a neoprávnenej vojenskej agresii zo strany Ruskej federácie v zmysle Charty OSN si uplatňuje právo na sebaobranu. Slovenská republika jednoznačne podporuje boj Ukrajiny a jej občanov. V tomto kontexte dobrovoľné rozhodnutie občanov Slovenska požiadať o súhlas s pôsobením v regulérnych ozbrojených silách Ukrajiny nie je v rozpore so zahranično- politickými záujmami SR," napísalo v stanovisku Ministerstvo zahraničných vecí SR. "Sú akceptovateľní do ktorejkoľvek jednotky, môže to byť od informatikov, prieskumníkov po bojové jednotky," vymenúva možné zaradenie Macko.

Samotní Slováci pritom nevedia, kam ich zaradia. Tieto informácie z bezpečnostných dôvodov zástupcovia ukrajinskej armády nezverejňujú. Na Ukrajine pritom pôsobia v ukrajinskej armáde príslušníci desiatok krajín. Jej súčasťou je aj medzinárodná légia. Ruská strana hovorí, že na týchto ľudí nebude prihliadať ako vojakov, hrozí im tak trest smrti. 

Bližšie informácie o štyroch Slovákoch, ktorí už čoskoro budú nasadení v ostrých bojoch na Ukrajine, by bolo nebezpečné. Máme predbežný prísľub, že TV JOJ sa ozvú, keď to bude možné.

Najčítanejšie správy