Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva dá trestné oznámenie na Novotného
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva dá trestné oznámenie na Novotného

Zdroj: TASR

Podľa ministerstva Slovensko situáciu s pandemickou chrípkou nepodcenilo, pretože pandémiu očakávame až na prelome januára a februára.

Minister sa ohradil aj proti Novotného podozreniu, že si spravila vláda s vakcínami proti pandemickej chrípke podobný kšeft ako s emisiami. "Slovensko kúpi vakcíny za jednu z najnižších cien v Európe," povedal Raši.

V cene zákazky je vraj i ďalšie príslušenstvo potrebné pre očkovanie ako ihly a striekačky. Vyhol sa však odpovedi na otázky o zmluve na vakcíny, lebo je to v kompetencii Štátnych hmotných rezerv. Minister pripomenul, že Slovensko aktualizovalo akčný plán, zvýšilo kapacity rezervných lôžok v nemocniciach, hmotné rezervy sa zásobili dostatkom rúšok a antivirotikami.

Podľa ministra ako aj hlavného hygienika z Úradu verejného zdravotníctva Ivana Rovného na Slovensku stále nie je pandémia. "Mierny nárast budeme pociťovať v decembri, cez Vianoce to poklesne. V januári by mal počet prípadov stúpať a na prelome januára a februára dosiahne chrípka vrchol," uviedol Rovný. Hlavný hygienik tiež povedal, že v posledných týždňoch sa chorobnosť na Slovensku znížila. Opätovne odporučil obyvateľom očkovanie proti bežnej sezónnej chrípke.

Predseda výboru pre zdravotníctvo a poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) dnes kritizoval ministerstvo zdravotníctva i Úrad verejného zdravotníctva, že Slovensko nemá ani jedinú vakcínu proti prasacej chrípke.

Podľa Novotného sme mali mať vakcíny v zásobe už pred jesenným očkovacím obdobím. Naše úrady pritom o pandemickej chrípke vedia od leta minulého roka. "Doteraz som ešte také niečo v zdravotníctve nezažil," konštatoval na adresu kompetentných Novotný. Poslanec má podozrenie, že Slovensko tají okolnosti nákupu vakcín, pretože ich získalo najdrahšie zo všetkých susedných krajín.

Na pandemickú chrípku typu A(H1N1) doposiaľ v SR ochorelo takmer 500 ľudí. Zmluva na zakúpenie vakcín v hodnote približne sedem až osem miliónov eur je utajená. Novotný uviedol, že skúšobná várka očkovacích látok by mala prísť koncom decembra. Ostatné dodávky prídu v januári a februári, čo je podľa Novotného relatívne neskoro. Tvrdí, že je otázne, či bude mať ešte očkovanie zmysel. Podľa neho je však lepšie počkať na vakcíny, ktoré budeme mať na Slovensku, ako ich ísť kupovať do Maďarska.

Zdielať na

Najčítanejšie správy