Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Aká je dôstojná suma na život? Rastie skupina pracujúcej chudoby
Zdielať na

Aká je dôstojná suma na život? Rastie skupina pracujúcej chudoby

BRATISLAVA / Medzi reálnymi výdavkami a sumou, ktorú by domácnosti potrebovali na dôstojný život, je výrazný rozdiel. Ukázal to prieskum Odborového združenia KOVO. V časoch rastúcej inflácie podľa odborárov vláda prichádza s nedostatočnou kompenzáciou, a tým klesajú reálne mzdy. Mnohé domácnosti nedokážu ušetriť

"Politici by mali robiť takú politiku, aby si ľudia nezvykali na chudobu, ale aby do budúcna žili plnohodnotným životom," uviedol expert z Občianskeho združenia Kovo pre otázky chudoby a sociálne otázky, Jozef Balica. Výsledky prieskumu podľa odborového zväzu poukazujú na to, že v súčasnej situácii rastie skupina takzvanej pracujúcej chudoby. Dôsledky pociťujú ľudia aj napriek tomu, že majú prácu a pravidelný príjem.

Analytici vypočítali sumu, ktorú by domácnosti potrebovali na dôstojnú životnú úroveň. Pri jednočlennej domácnosti to by malo aspoň 1 784 eur v čistom a napríklad pri štvorčlennej domácnosti 3 542 eur. Svoje o tom vie napríklad Ľubica s manželom a dvomi deťmi. "Je to podľa taký slušný život s deťmi, málokto toto dosahuje," reagovala Ľubica. 

Prieskum realizovali na vzorke 1 130 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Priemerný vek respondenta bol 43 a pol roka. Ľudí sa pýtali najmä na ich výdavky. "Jednočlenná domácnosť má tie skutočné výdavky na úrovni 1 128 eur, čiže rozdiel medzi tými skutočnými a potrebnými výdavkami je viac ako 600 eur," uviedla podpredsedníčka OZ KOVO, Monika Benedeková. Z prieskumu vyplynulo aj to, že 40% domácnosti nemíňa na kultúru, šport, či na sporenie mesačne ani euro. Jednoducho im na to už nevychádza. Podľa odborárov je to alarmujúce. Odborári vyzývajú vládu na také opatrenia, ktoré by zvýšili kúpnu silu obyvateľstva cez vyššie platy. Minimálna mzda by sa podľa nich mala odzrkadľovať na 60 % priemernej mzdy. Navrhujú tiež vyššie príplatky za prácu cez víkend. "Soboty, nedele, v noci, kedy by mali byť pri rodine a vlastne tie príplatky nemajú také, aké boli v minulosti naviazané," konštatoval Balica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy