Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V bratislavskej nemocnici používajú na popáleniny biologický obväz z ošípaných
Zdielať na

V bratislavskej nemocnici používajú na popáleniny biologický obväz z ošípaných

BRATISLAVA / Málokto vie, že rýchlemu zahojeniu popálenín často pomáha aj špeciálny biologický obväz, ktorý si v bratislavskej univerzitnej nemocnici dokonca sami vyrábajú. My vám ho teraz ukážeme, a prezradíme, z čoho sa robí.

V mrazničkách sa uchováva laicky povedané špeciálny biologický obväz, ktorý využívajú lekári pri mnohých popáleninách, aby sa rana hojila rýchlo a aby oveľa menej bolela. "Používa sa to už nejakých 50 rokov a zatiaľ sa nenašlo nič lepšie," povedal prednosta kliniky popálenín Ján Koller.

Materiál, z ktorého sa vyrába, je navyše jednoducho dostupný, vyrába sa z kože ošípaných. "Prasacia koža má podobné zloženie ako ľudská," uviedol Koller. Pod tenučkým biologickým obväzom sa hoja rany po popáleninách lepšie. "Pomáha znižovať bolesť a dopomáha k rýchlejšiemu hojeniu," povedal Koller. A hoja sa aj rýchlejšie. "Chodia sem aj malé deti, ktorým to pomáha ušetriť bolesť," uviedol Koller.

Od momentu kedy kožu dovezú až do momentu, kedy sa dá použiť, trvá proces asi 16 dní. "Je to zo špeciálneho bitúnku. Tá koža je nedotknutá, my ich holíme a dezinfikujeme," povedala Valéria Cucorová z centrálnej tkanivovej banky.

Po 24 hodinách v antibiotickom roztoku sa navinie produkt na obväz, zmeria sa a vzorka sa pošle na mikrobiologický rozbor. 14 dni ostáva správne zbalená a uskladnená v karanténe, či je nezávadná. "Zabalené tkanivo má exspiráciu 5 rokov," uviedla Cucorová. Následne je možné použiť ju ďalších 5 rokov. Napríklad minulý rok sa použilo vyše 450-tisíc centimetrov štvorcových. "Prasacia koža naozaj funguje," povedala Cucorová. Že takáto koža prirastie sa nikto báť nemusí. "Úplne prirastie len vlastná koža človeka," dodal Koller.

Najčítanejšie správy