Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kvôli teplu nemajú dostatok vody. V obci nepršalo viac ako pol roka
Zdielať na

Kvôli teplu nemajú dostatok vody. V obci nepršalo viac ako pol roka

ROŽŇAVA / Sucho a teplo sa podpísali aj pod nedostatok pitnej vody vo vodojemoch v obci Pača pri Rožňave. Krízový štáb tam vyhlásil mimoriadny stav. Voda už nestačí ani na základné životné potreby. Obyvatelia, ktorí sú na vodovod napojení, sa modlia, aby zapršalo. Vysychajú polia i záhrady, voda mizne aj z potokov.

V obci poriadne nepršalo viac ako pol roka, obyvatelia sú bez vody. "Les nám schne, záhradky schnú, divá zver sa chodí do dediny napiť vody," informuje starosta obce Ladislav Zagiba. 

Obec má dva vlastné 100 kubíkové vodojemy, aj tie sú však takmer prázdne. Vodovod je v správe obce, šťastie majú tí, ktorí majú doma studne. Aj v tých sa ale pomaly voda míňa a vyschli už aj potoky. Obyvatelia si teda vodu kupujú od vodárenskej spoločnosti, samotná obec však peniaze na to, aby zabezpečila cisterny s pitnou vodou nemá. Samospráva je bezradná, starosta hovorí o kritickej situácii.

Zdroj vody našli tesne nad obcou. Potrebné by ale bolo urobiť hlboký vrt. Obec však nemá peniaze na to, aby takéto práce zaplatila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy