Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Téma čerpania eurofondov rozdeľuje politikov. Nicholsonová otvorene hovorí o trestnom oznámení
Zdielať na

Téma čerpania eurofondov rozdeľuje politikov. Nicholsonová otvorene hovorí o trestnom oznámení

BRATISLAVA / Slovensko je druhou najhoršou krajinou v čerpaní eurofondov spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Tvrdí to ako Národná banka Slovenska, opozičný Hlas, ale aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Osoba zodpovedná za čerpanie európskych peňazí, ministerka Veronika Remišová, ostrú kritiku odmieta a tvrdí, že všetko je úplne inak. Lenže vyzerá to tak, že časom budú pre nečerpanie fondov padať aj trestné oznámenia.

Téma čerpania, alebo nečerpania eurofondov rozdeľuje politikov nie len na Slovensku, ale aj v Bruseli. No a kým jedni hovoria o katastrofe, tí druhí o skvelom využívaní fondov. "Od roku 2020 do roku 2022, teda obdobie tejto vlády, je Slovensko druhé najhoršie v čerpaní. O percento predbehlo Chorvátsko," hovorí poslanec Richard Raši zo strany Hlas-SD.

"Keď strana Hlas rozpráva o tom, ako čerpať eurofondy, to je ako keby ste počúvali Mečiara kritizovať únos Kováča mladšieho," vyjadril sa premiér Eduard Heger.

"To, že nedokážete minúť, že ich nedokážete minúť na tie dôležité investície, to znamená, že ste to vlastne ukradli tej krajine," vyjadrila sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podľa premiéra sme na tom v čerpaní oveľa lepšie ako by sa mohlo zdať. "My sme od marca 2020 vyčerpali 4,4, miliardy," uviedol Heger.

Ministerka informatizácie a investícií Remišová predstavila vyše 12-miliardový euro balík, na ďalšie obdobie. Jej kritici ale zhodne tvrdia, že aj ich vyčerpanie bude mimoriadne problematické. Namiesto viacerých operačných programov, čaká Slovensko jeden. Čo je podľa Remišovej byrokratické zjednodušenie. Podľa Nicholsonovej katastrofa.

"Program Slovensko je kvalitným nástrojom, ako spraviť našu krajinu prosperujúcou, úspešnou so zdravým životným prostredím. Krajinou, kde sa bude ľuďom dobre žiť," prezentovala Veronika Remišová.

"To, čo urobila dnes vláda, že schválila jeden operačný program Slovensko, je rituálna samovražda. Takto to volajú na Európskej komisii. Ja som s nimi v dennodennom styku. A oni sa ma pýtajú, či sa už úplne pomiatli v našej vláde," vyjadrila sa Nicholsonová.

Pridáva sa aj opozičný poslanec Raši, ktorý tvrdí, že akákoľvek chyba pri spracovaní projektov môže ohroziť celkové čerpanie eurofondov. "Máme jeden operačný program, čiže chyba jedného. Za chybu jedného budú trpieť všetci," vyjadril sa Raši.

"Máme jeden operačný program a prioritné osi. Pre každú z oblastí, ktoré boli predstavené. Ak bude nejaký problém, a ja pevne verím, že nebude, tak prípadný problém sa bude riešiť v rámci prioritnej osi," povedala Remišová.

"Toto nie je materská škôlka. Vy ste zodpovední sami za seba a keď ste si vybrali toto, keď idete spáchať rituálnu samovraždu, tak okej," uviedla Nicholsonová.

Europoslankyňa, ktorá sa už práve pre fondy už v minulosti pustila do bývalej koaličnej partnerky ide však ešte ďalej. Chystá sa podať trestné oznámenie. 

"Za vzniknutú ekonomickú škodu na krajine vo výške 8 miliárd eur," uzavrela Nicholsonová.

"Ja som ešte nevidela europoslanca, ktorý by takým zásadným spôsobom poškodzoval záujmy Slovenskej republiky," povedala Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy