Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako vyzerá slovenská ekonomika? Zle. Prvé malé zlepšenie príde na jeseň
Zdielať na

Ako vyzerá slovenská ekonomika? Zle. Prvé malé zlepšenie príde na jeseň

BRATISLAVA / Hypotéky na úrovni troch percent, najväčšie zadlženie v regióne a stagnujúce úroky na vkladoch. To všetko momentálne trápi slovenskú ekonomiku. Vyzerá to tak, že minimálne s posledným problémom bojovať vieme - musíme si ale počkať do septembra.

Česi najnovšie zvýšili úrokové sadzby na sedem percent, najvyššie od roku 1999. Slovensko však samo nerozhoduje, spadá pod Európsku centrálnu banku. Tá má jednoznačný plán. "V júli pristúpime k prvému zvyšovaniu sadzieb a potom budeme pokračovať v septembri," uviedol guvernér tej našej národnej Peter Kažimír. Analytik Tatra banky Tibor Lörincz prezradil, čo to znamená v praxi. Po takmer desiatich rokoch sa tarify dostanú do plusových čísel.

Banky napriek tomu úroky už istý čas zvyšujú. Podľa Lörinczovho kolegu zo Slovenskej sporiteľne, Mateja Horňáka, je dôvod jasný. Zohľadňujú totiž cenu peňazí na trhu, ktorá v posledných mesiacoch výrazne vzrástla. 

Nárast o desatinky sa môže zdať banálny, čísla však môžu byť v istých prípadoch klamlivé. Ľudia si často neuvedomujú, čo pri dlhodobých hypotékach znamenajú. Ako vidíte na obrázku, zvýšenie sadzby o 3 percentá pri hypotéke na 30 rokov vo výške 100-tisíc eur môže znamenať až 150 eur navyše k mesačnej splátke.

TV JOJ

Ľudia sa logicky pýtajú - ak súčasná situácia tlačí hore ceny úrokov z hypoték, nemalo by k podobnému efektu dôjsť aj pri vkladoch? Odpoveď je jednoznačná: "Nie". Alebo aspoň "nie hneď teraz". Odvíjajú sa totiž od krátkodobých sadzieb v eurozóne a tie sú stále relatívne nízke. Navýšenia z vkladov boli nad úrovňou jedinej desatiny percenta naposledy v auguste 2016, už dva roky sa nedokážu prehupnúť ani len ponad hranicu stotiny. A aj keď nárast konečne pocítime, nebude to okamžite. "Najprv to začne termínovanými vkladmi, potom prídu na rade sporiace účty a nakoniec aj tie normálne," vysvetľuje Horňák.

TV JOJ

​Za akúsi štartovaciu hranicu tohto trendu experti považujú september. Vtedy Európska centrálna banka po druhýkrát zvýši úrokové tarify. "Bude to okolo pol percenta. Nie je to veľa, ale aj tak ide o zmenu oproti dlhému obdobiu nulových až záporných sadzieb," povedal analytik VÚB banky Michal Lehuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy