Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo s COVIDom? Mikas očakáva nárast prípadov po lete, Izrael trápia nové subvarianty
Zdielať na

Čo s COVIDom? Mikas očakáva nárast prípadov po lete, Izrael trápia nové subvarianty

BRATISLAVA / Sub-varianty omikronu BA4 a BA5 naberajú na sile, v nemocnici v Malackách až na malé výnimky zakázali návštevy na lôžkových oddeleniach. Ide však o výnimočný prípad a ani samotní ministri nevidia dôvod na zmenu súčasných opatrení. Kým na Slovensku bude nová vlna zrejme až na konci leta, Izrael už zvažuje návrat k pôvodným obmedzeniam.

"Ľudia by si určite mali byť vedomí toho, že sa môžu nakaziť. Aj tí, čo si trebárs prešli omikronom na jar," uviedol virológ Boris Klempa. Na Slovensku nám na rozdiel od niektorých zahraničných krajín zatiaľ nehrozí nová etapa pandémie, no zvýšená opatrnosť je na mieste. "Za mesiac jún evidujeme mierne zvýšené počty pozitívnych vzoriek na ochorenie Covid-19, avšak nejde o rapídny nárast. Ten najvyšší očakávame ku koncu leta a v jesenných mesiacoch v súvislosti s návratom dovolenkárov a nástupom chladnejších mesiacov," informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Určite však nie je dôvod na paniku či strach z už známych reštrikcií. "To nevyhnutne nemusí znamenať, že by nás mali čakať také veľké opatrenia ako predtým alebo že by tá situácia musela byť zákonite taká zlá ako sme zažili napríklad minulú jeseň," pripomenul Klempa.

Špecifická situácia je v Malackách. Pre zhoršenú epidemiologickú situáciu zakázali návštevy na všetkých lôžkových častiach v miestnej nemocnici. "Z tohto zákazu platia aj výnimky, keď sú po predchádzajúcom písomnom súhlase primára oddelenia umožnené návštevy umierajúcich pacientov a pacientov v paliatívnej starostlivosti," vysvetlila hovorkyňa inštitúcie Martina Šoltésová.

Minister zdravotníctva hodnotil situáciu pokojne. "Vzhľadom k vyššej migrácii obyvateľstva sa asi nevyhneme nárastu počtu prípadov. Ak by sa objavilo iné infekčné ochorenie, tak sa môže pristúpiť k tým istým opatreniam," povedal Vladimír Lengvarský. "Škodlivosť a nebezpečnosť týchto podvariantov sa neukazuje byť vyššia ako pri omikrone, takže zatiaľ nechávame v platnosti tie opatrenia, ktoré máme," doplnil šéf rezortu práce Milan Krajniak.

V Izraeli evidujú nárast prípadov, najmä súvisiacich s BA5 variantom, pri ktorom je vakcína menej účinná. Počet nových prípadov v krajine presiahol hranicu 10 000 za deň. Tamojšie úrady opätovne uvažujú o povinnom nosení rúšok, ktoré v Izraeli zrušili ešte v apríli tohto roka. Nové subvarianty sú totiž odolnejšie.

"Napriek vysokým teplotám sa vírus rýchlo šíri aj v južnej Afrike. Znamená to, že teplota nemá vplyv na vírus. Preto musíme rátať s relatívne vysokými číslami prípadov počas letnej vlny," znejú slová nemeckého ministra zahraničných vecí Karla Lauterbacha. Situáciu okolo vývoja účinnej vakcíny pozitívne a verí, že "v nasledujúcich mesiacoch dokážeme vyvinúť vakcínu, ktorá v podstate zabráni samotnému infikovaniu".

Odporúčania pre ľudí sú zatiaľ celkom jednoduché. "Ak majú veľké obavy, ak sú skutočne z nejakej rizikovej skupiny, mohli by sa chrániť napríklad používaním respirátorov a vyhýbať sa masovým akciám v interiéri," uzavrel Klempa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy