Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Policajti chcú, aby ich autá vyzerali modernejšie. Aj vy môžete rozhodnúť o novom dizajne
Zdielať na

Policajti chcú, aby ich autá vyzerali modernejšie. Aj vy môžete rozhodnúť o novom dizajne

BRATISLAVA / Policajti budú meniť celý vozový park. Typické bielo-zelené autá so sloganom "Pomáhať a chrániť", budú postupne minulosťou. Dôvodom nie je len ich katastrofálny technický stav. Policajný prezident chce, aby išli s dobou a polícia dobre vyzerala. Nové farby, ktoré budú na vozidlách, majú aj kolegovia naprieč Európou.

O novom dizajne môžete rozhodnúť aj vy. A to tak, že zahlasujete na oficiálnej facebookovej stránke polície. Jedna z alternatív vychádza z áut českej polície. "My sme aj komunikovali s českými partnermi, takže sme zvažovali, že to spojíme opäť, ale necháme to na policajtov. Necháme to aj na spoluobčanov a potom sa rozhodneme definitívne, že ktorá verzia to bude," vyjadril sa prezident PZ SR Štefan Hamran. Autá s novým vzhľadom postupne nahradia tie súčasné. Až dve tretiny vozového parku treba podľa šéfa polície vymeniť čo najskôr. Sú v zlom stave. "Dlhé roky sa to zanedbávalo. Auto park je zastaralý, niektorí jazdia na služobných cestných vozidlách, ktoré majú najazdené 500-tisíc kilometrov," dodal Hamran.

Odborníci vybrali žltú a modrú farbu

Žltú pre jej špeciálne fyzikálne vlastnosti a vysokú viditeľnosť. Modrá farba je nielen na štátnej vlajke, ale aj na vlajke Európskej únie. Tieto dve farby vyvolali na sociálnej sieti vlnu nevôle. "Modrá a žltá? Kde sú naše národné farby," napísali na sociálnej sieti hlasujúci.
"Nie je to žltá, to by som chcel dodať. Je to lemon, taká skôr do zelena, ale taká reflexná. Naprieč spektrom celej Európy ju používajú polície. Teda, keď sa bavíme o policajných zboroch, uniformy, vozidlá i vyhotovenia," vysvetlil Hamran. Koľko nových vozidiel by malo pribudnúť, zatiaľ špecifikovať nechcel. Niektoré chcú ale podľa Harmana vymeniť za peniaze z Plánu obnovy. "Ak sa nemýlim, tak z plánu obnovy je to niekde približne 20 miliónov na služobné motorové vozidlá, ktoré by sa mali meniť," dodal Hamran.

Meniť sa budú aj uniformy

V autách pribudnú aj nové systémy na lustráciu osôb. A kedy budú na naši cestách? "Ja pevne dúfam, že čiastočne už aj tento rok a potom v priebehu budúceho roka a uvidíme, ako sa dohodneme s kompetentnými," skonštatoval Hamran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy