Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaká náš ďalšie zdražovanie? Pekárom stúpli náklady o štvrtinu
Zdielať na

Čaká náš ďalšie zdražovanie? Pekárom stúpli náklady o štvrtinu

BRATISLAVA / Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov varuje pred zdražovaním svojich výrobkov. Pekári tvrdia, že za posledné dva mesiace im stúpli náklady v priemere o štvrtinu a musia ich premietnuť do cien výrobkov. Pokiaľ k zdraženiu dôjde, na konci si spotrebiteľ priplatí ku každému euru ďalších zhruba 10 centov navyše. Analytik na ceny potravín varuje, že ďalšie zvýšenie už zákazníci odmietnu a výrobcovia budú musieť hľadať rezervy u seba.

Ak poľnohospodári dorábajú drahšie zrno, pekári nakupujú drahšiu múku a potom napečú drahší chlieb, ktorý v konečnom dôsledku vytiahne viac peňazí z peňaženiek spotrebiteľa. Podľa vyhlásenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, nedostali žiadnu pomoc počas pandémie a ani od začiatku vojny na Ukrajine, nedisponujú už žiadnymi rezervami, ktorými by mohli tlmiť rastúce náklady. "Mrzí nás, že to v konečnom dôsledku v rastúcich cenách vnímajú predovšetkým slovenskí spotrebitelia," povedal predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapčanský. 

Za necelé dva mesiace im stúpli ceny múky o zhruba tretinu, oleje, droždie a obalový materiál o štvrtinu a pohonné hmoty o pätinu, v priemere teda o 25%. "Ak to takto pôjde ďalej naozaj hrozí, že niektoré pekárne budú musieť svoje prevádzky zatvoriť," uviedol Lapšanský. 

Čo znamená aj prepúšťanie zamestnancov. Alebo budú musieť zvýšené náklady premietnuť do odbytových cien. V prípade, že sa tak stane, spotrebiteľ by mal pocítiť zdraženie pekárenských výrobkov, cukroviniek a cestovín v priemere o 10%. Obyčajný rožok dnes stojí okolo 11 centov, po zdražení by stál 12. Chlieb, ktorý dnes stojí 1,30, bude stáť 1,43. "Ak by stál štandardný vodový rožok nad 12 centov, alebo grahamový sa blížil k 20 centom, tak to bude pre spotrebiteľa psychicky neúnosné. Nebudú ochotní platiť za ten sortiment," povedal analytik trhu Ľubomír Drahovský. 

Podľa analytika súčasný spotrebiteľ je ochotný zaplatiť vyššiu sumu, ale len v prípade vyššej kvality. "Najviac trápi zákazníka, že nie sú tie tovary čerstvé... V Bratislave sú ľudia ochotní ísť cez celé mesto, aby si kúpili kváskový chlieb," uviedol Drahovský. Pretože vydrží čerstvý aj niekoľko dní. Alebo budú predajcovia ceny meniť podľa kvality. "Vo Francúzsku je už popoludní bageta o tretinu lacnejšia," povedal Drahovský. Pekári budú musieť zrejme inovovať niektoré zastaralé technológie, ktoré sú príliš náročné na energie. Otázne je, čo urobiť s cenami energií pre poľnohospodárov. Na dopestovanie tohoročnej úrody pšenice museli poľnohospodári zvýšiť náklady, a tak je predpoklad, že aj v budúcom roku bude chlieb opäť drahší. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy