Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prihlášok je viac ako voľných miest. Problém so škôlkami sa opakuje aj tento rok
Zdielať na

Prihlášok je viac ako voľných miest. Problém so škôlkami sa opakuje aj tento rok

SLOVENSKO / Aj v tomto roku má väčšina materských škôl na svojich stoloch viac prihlášok, ako je voľných miest. V niektorých už prihlášky spočítali a vyhodnotili, v iných tak urobia začiatkom júna. Najmenej voľných miest zostáva v hlavnom meste ale aj v Prešovskom kraji. Oslovení starostovia sa pritom zhodujú, že ukrajinské deti nijako výrazne karty nezamiešali. Ich počty sú v jednotkách, pričom chýbajúcich miest v škôlkach sú stovky.

V priebehu roku sa toho veľa nezmenilo. Odpoveď akú dostala koncom mája v minulom roku pani Michaela čaká na veľa rodičov aj v tomto roku. "Povedali mi, že päťročné deti prijať musia, trojročné naopak prijať nemôžu," uviedla matka Michaela.

"Niečo sa mierne zlepšilo ale skákať od radosti nemôžeme, je pravdou, že sa nám podarilo vytvoriť miesta pre päťročné deti, avšak na úkor trojročných. Tento problém sa len presunul o generáciu nižšie," povedala riaditeľka základnej a materskej školy Zuzana Kaliariková. 

V Miloslavove ešte minulý rok vytvorili priamo v kultúrnom dome triedu pre predškolákov a ďalej sa rozširujú. "Podarilo sa nám dohodnúť s investorom a kúpili sme od neho budovu. Nová materská škôlka za jeden milión z vlastných zdrojov," uviedol starosta Miloslavova Milan Baďanský. Prihlášky do troch škôlok v obci už majú spočítané aj vyhodnotené. Dodal, že všetkých sa mu prijať nepodarí. Do budúce roka sa ale snaží postaviť ďalšiu škôlku.

V mestskej časti Záhorská Bystrica sú prihlášky tiež spočítané. "Evidujeme do 190 prihlášok. A voľných miest máme len 89. Určite nebude možné prijať všetky," povedala Kaliariková. Avšak obyvatelia mestskej časti Petržalka dôvod na radosť rozhodne majú. S odstupom niekoľkých rokov sa počet miest v škôlkach výrazne navýšil. Starosta Petržalky Ján Hrčka tvrdí, že miest je dosť a vziať by mali všetky deti. Je za tým ale veľký kus driny. "Školnícke byty sme zrušili a prerobili na triedy, prerobili sme aj celú budovu a tiež sme vytvorili triedy na základnej škole," dodal Hrčka.

Aj smerom na západe Slovenska chýbajú miesta. Dlhoročné problémy s kapacitou materskej školy majú aj v obci Soľ, v okrese Vranov nad Topľou. Zápis ešte neskončil no už teraz vedia, že nie všetkým vyhovejú. "Zápis trvá do konca mája, no už teraz máme množstvo žiadostí," uviedol starosta Jozef Berta.

V škôlke majú približne 80 miest, no detí, ktoré by rodičia chceli zapísať je v dedine takmer dvojnásobne viac. A tak im neostáva iné, ako uprednostniť predškolákov. Nedávno sa úspešne uchádzali o projekt novej škôlky, no pre rastúce ceny stavebnín a ich spoluúčasť na projekte majú teraz dilemu, či do toho ísť. "Budeme to všetko prepočítavať, kalkulovať," dodal Berta. Ide to pomaly a samosprávy brzdia zložité výzvy čoraz viac. Komplikuje to slabé čerpanie európskych výziev. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy