Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deň v parlamente: OĽaNO zajedno s kotlebovcami pri potratoch, koalícia sa nezhodla na dôchodkoch
Zdielať na

Deň v parlamente: OĽaNO zajedno s kotlebovcami pri potratoch, koalícia sa nezhodla na dôchodkoch

BRATISLAVA / V parlamente bolo v piatok (6.5.) poriadne rušno. Znova sa preberali interrupcie, odhlasoval sa príhovor Volodymyra Zelenského a koalícia ukázala vnútorný nepokoj pri diskusii o dôchodkoch,

Ultrakresťanská vetva strany OĽaNO o sebe už tradične dala vedieť v prípade potratov, doplnená bola aj kotlebovcami. Ako ukázala história, v tejto problematike stoja na jednej strane a inak tomu nebolo ani teraz. Žiaden z troch návrhov neprešiel, koaličníci podporu nemali ani len vo vlastnom klube. Museli sa spoliehať na opozíciu, ku ktorej sa pridala aj Sme rodina. 

Podľa očakávania bol podporený návrh Borisa Kollára, aby v národnej rade vystúpil ukrajinský prezident. Proti boli len štrnásti, žiadne prekvapenie nenájdeme ani v menoslove - až na jednu výnimku zo Smeru všetko poslanci ĽSNS a Republiky. Zelenskyj vystúpi v utorok 10. mája o 12:00, pre prítomných bude zabezpečený aj simultánny preklad. Pri hlasovaní sa nachádzali aj poslanci z Ukrajiny, v sále ich prijali potleskom.

Najkontroverznejšou témou boli dôchodky. Okrem zastropovania veku bola na pretrase aj rodičovská penzia, z ktorou sa najviac stotožňujú kollárovci. Pracujúce deti by rodičom odvádzali 1,5 percenta platu, pričom pomer mal byť pred diskusiou ešte vyšší. O tomto návrhu sa bude hlasovať hodinu pred príhovorom Zelenského, a to napriek tomu, že zhoda nie je ani v koalícii - SaS nesúhlasí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy