Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spoločný výcvik s ostrou muníciou: Úderná jednotka NATO a slovenskí vojaci
Zdielať na

Spoločný výcvik s ostrou muníciou: Úderná jednotka NATO a slovenskí vojaci

ZVOLEN / Príslušníci Úderného komanda rýchlej reakcie, patriaci do medzinárodnej bojovej operácie NATO, sú momentálne na výcviku so slovenskými kolegami na Lešti. Ide o prvú spoločnú akciu českých a slovenských jednotiek. Výcvik sa približuje realite, vojaci preto používajú ostrú muníciu. Medzinárodné zoskupenie NATO na Slovensku bude mať postupne až 3.000 vojakov.

Vo výcvikovom stredisku na Lešti je momentálne 250 českých vojakov, sú tu od začiatku apríla. "Moja úloha siaha za hranice Českej a Slovenskej republiky, do toho systému velenia a riadenia. Podieľame sa aj na plánovaní a pod tým námetom- Čo keby? Čo keby tá situácia na Ukrajine zmenila. Tak, aby sme boli schopní adekvátne reagovať," hovorí veliteľ predsunutej jednotky NATO, Tomáš Unzeitig.

Sú ešte len na začiatku akejsi výstavby medzinárodnej jednotky, ktorá bude na Slovensku pôsobiť. Velenie je v rukách Čechov.

"Česká republika nie je po prvýkrát v medzinárodnom velení jednotiek. Postupne budú pribúdať aj ďalšie medzinárodné jednotky a samozrejme budeme sa pripravovať na všetky možné scenáre vývoja v Európe," uviedol veľvyslanec Česka v Bratislave, Tomáš Tuhý.

V medzinárodnej jednotke budú okrem Čechov a Slovákov pôsobiť vojaci z Nemecka, USA, Holandska a Slovinska. Ten hlavný prísun jednotiek je naplánovaný na polovicu júna.

"Budeme sa blížiť  až do počtu približne 1 400 vojakom," priblížil Unzeitig. 

Cvičenie na Lešti je kľúčové, aby si českí a slovenskí vojaci doladili vzájomné postupy.

"Mám výcvik na starosti, ak chceme spolupracovať, musíme doladiť všetky nuansy," povedal inštruktor.

"Cvičia tu pozemné jednotky, prieskumné jednotky, špeciálne jednotky," priblížil veliteľ pozemných síl OS SR, Ivan Pach.

"My úzko sledujeme, ako sa konflikt vyvíja, na základe spravodajských informácií, zbrojiska. Sme schopní implementovať takéto taktické postupy, alebo postupy, ktoré sú šité priamo na konkrétny konflikt," povedal Jaroslav Krám, zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie.

Prítomnosť českých vojakov na Slovensku je zatiaľ schválená do polovice roku 2023.

"Také možnosti, ako sú tu, v Českej republike nemáme. Lešť je výnimočný priestor, a napĺňa všetky predstavy o vedení výcviku práve tohto bojového prvku, ktorý tu máme," dodal Unzeitig.

Najčítanejšie správy