Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko nevie čerpať eurofondy. Záchranou je umožnenie od Bruselu minúť peniaze na pomoc Ukrajine
Zdielať na

Slovensko nevie čerpať eurofondy. Záchranou je umožnenie od Bruselu minúť peniaze na pomoc Ukrajine

SLOVENSKO / Slovensko stále nevie čerpať eurofondy. Ministerstvo investícií, ktoré má túto agendu na starosti, má stále k dispozícii viac ako trištvrte miliardy eur, ktoré nevieme minúť. Jedinou malou záchranou je, že Brusel umožnil tieto nevyčerpané peniaze využiť na pomoc Ukrajine. Otázkou však zostáva, čo s projektami v slovenských regiónoch, ktorým sa ich pre veľkú byrokraciu, či nezmyselnú koncepciu, často nedarí naplniť.

"Máme plnú špajzu peňazí. Máme tam veľmi veľa nevyčerpaných zdrojov," uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

"Slovenská republika je v podstate na chvoste v tom, ako vieme využívať európske prostriedky," povedala poslankyňa Európskeho parlamentu, Miriam Lexmann.

Nič nové na svete, tak ako v repete to opakujeme roky. Namiesto poriadneho čerpania eurofondových peňazí, ich na Slovensku jednoducho míňať nevieme. Svedčí o tom závratná suma, vďaka ktorej sme mohli Slovensko poriadne zveľadiť.

"Jednotlivé rezorty majú v súčasnosti nezazmluvnených 773 miliónov eur," uvádza sa v stanovisku Ministerstva investícií, ministerky Veroniky Remišovej. Odpoveď na otázku, prečo sme takýto balík peňazí nevedeli vyčerpať, počúvame opakovane.

"To je otázka na pána Pellegriniho a Fica. Ich sa treba pýtať, prečo za 7 rokov vyčerpali len 31 percent z celkovej sumy eurofondov," vyjadrila sa Veronika Remišová.

"Za nečerpaním eurofondov na Slovensku je naozaj neschopnosť vicepremiérky Remišovej, ktorá za dva roky nedokázala v tejto oblasti urobiť nič a zachránila ju len pandémia," povedal Peter Pellegrini, predseda strany HLAS-SD.

Nie politickú, ale skutočnú odpoveď poznajú najmä tí, ktorí sa s čerpaním eurofondov stretávajú na pravidelnej báze. Napríklad primátori, či starostovia v samosprávach. S požadovanou nezmyselnosťou a byrokratickou záťažou sa musia mnohokrát vysporiadavať v praxi. No nie len to.

Pri čerpaní peňazí zažívajú starostovia aj nelogické postupy

Jeden príklad za mnohé. V obci Čičava žiadali najprv o peniaze na kanál a potom na chodník. Výsledok je taký, že peniaze na chodník už majú peniaze na účte, no na kanál nie. Teraz majú dilemu. Lebo ak postavia chodník, budú ho musieť do budúcna pre kanál rozkopať.

"Hlavná ulica nebude odkanalizovaná, ale bude mať chodník," hovorí starosta obce Čičava Dušan Vilenik.

V obci im pritom schválili kanál v iných častiach. Vetva na Hlavnej ulici z projektu vypadla, no medzitým na ňu dostali peniaze na chodník. Starosta sa nestačí čudovať. Ak do konca roka peniaze na chodník nepoužijú, budú ich musieť vrátiť.

"Tí ľudia očakávajú, že ten chodník a kanalizácia budú. Tak pôjdeme v opačnom poradí, potom sa ten chodník rozkope, keď nebudú peniaze na kanalizáciu," pokračuje Vilenik.

"Sme pápežskejší ako pápež," takto to vidí aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá už neraz zo strany samospráv počula o eurofondových problémoch. Aj ona apeluje na systematickosť a zjednodušenie procedúry pri čerpaní peňazí.

"Som ponúkla moju pomoc a skúsime nájsť nejaké riešenie aj v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie," vyjadrila sa Zuzana Čaputová. Jedno riešenie pred tým, ako by sme o tieto peniaze prišli, ešte ponúka samotná únia. Nevyčerpané zdroje môžeme využiť na pomoc pre ukrajinských utečencov.

"Je tam veľká škála možností, ako sa tieto prostriedky dajú využiť a sú to prostriedky, ktoré by sme s najväčšou pravdepodobnosťou vrátili," povedala Lexman.

"Takýmto spôsobom aspoň padnú na úrodnú pôdu a môžeme tým výrazne pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú," uviedol premiér Eduard Heger.

Najčítanejšie správy