Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V okolí Banskej Bystrice zaznamenali zemetrasenie
Zdielať na

V okolí Banskej Bystrice zaznamenali zemetrasenie

BANSKÁ BYSTRICA / Zemetrasenie zaznamenali v stredu krátko po 19. hodine v okolí Banskej Bystrice. Ľudia ho pocítili ako chvenie alebo silný náraz. Predpovedať vopred tento jav, napríklad na základe prístrojov, nie je možné.

Zemetrasenie pri Banskej Bystrici bolo podľa seizmológa Slovenskej akadémie vied mierne až stredné. "Došlo pri Banskej Bystrici k slabému zemetraseniu. Epicentrom medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou a lokálna magnitúda bola stanovená na 2,1," konštatoval Kristián Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o zemi SAV. 

Zatiaľ čo ráno mali na SAV približne 20 dotazníkov, aktuálne ich už je viac ako 70. "Pocítili to ľudia z okolitých obcí. Opis otrasov ako chvenie alebo náraz a potom niektorí aj popisovali zvukové efekty," povedal Kristián Csicsay. Nie je prekvapením, že zem sa triasla práve v tomto regióne. Na Horehroní zaznamenávajú zemetrasenia pravidelne. "Keď beriem od Bystrice až po Brezno, to je seizmická aktívna oblasť v rámci Slovenska. Nepatrí medzi najaktívnejšie seizmické regióny, ale každý rok tam zaznamenávame pár zemetrasení," uviedol Kristián Csicsay. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy