Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V nemocniciach chýba personál. Prvé nemocnice už zamestnali sestry a lekárky z Ukrajiny
Zdielať na

V nemocniciach chýba personál. Prvé nemocnice už zamestnali sestry a lekárky z Ukrajiny

SLOVENSKO / Lekárske odborové združenie je v štrajkovej pohotovosti aj pre chýbajúci personál. Pozornosť sa preto upiera na ukrajinských utečencov. Medzi prvými nemocnicami, ktoré zamestnali ukrajinské sestry a lekárky sú tie v Levoči, Krompachoch, Kežmarku a Trebišove. Záujem je aj v Žiline a Bratislave.

S kamerou sme navštívili bratislavské veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre ľudí z Ukrajiny, kde ľudia stáli v rade s cieľom zamestnať sa.

"Ja som pracovala ako právnička," hovorí Ukrajinka. Ľudia z Ukrajiny prejavujú záujem o prácu, ale zdravotníckych profesií je málo.

"Situácia sa vyvíja dynamicky, ale hľadáme desiatky ľudí," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Možností, ako zamestnať ukrajinských zdravotníkov v našich zdravotníckych zariadeniach v čo najkratšom čase sú nateraz tri.

"Dočasná odborná stáž znamená to, že nemusí mať ešte všetky takpovediac administratívne úkony vyriešené, ale pracuje napríklad na oddelení nemocnice pod dohľadom odborného lekára. Takýmto spôsobom môže pracovať 18 mesiacov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Nové posily z Ukrajiny tak majú detskom, neurologickom a internom oddelení už v týchto nemocniciach.

"V Nemocniciach spišského klastra,  teda v Nemocnici AGEL Levoča, AGEL Krompachy a Nemocnici
Doktora Vojtecha Alexandra v Kežmarku je už zamestnaných 15 ukrajinských zdravotníkov," povedala hovorkyňa AGEL SK, Martina Pavlíková.

V trebišovskej nemocnici sú zatiaľ zamestnané dve lekárky, ktoré nedávno prekročili hranicu. Využívajú systém dočasnej stáže.

"Prebieha istý adaptačný proces vzhľadom na to, že zatiaľ nemajú uznané svoje vysokoškolské vzdelanie, a teda nemôžu u nás poskytovať zdravotnú starostlivosť," vysvetlil riaditeľ nemocnice Svet zdravia v Trebišove, Juraj Bazár.

"Venuje sa mi učiteľ, takže už dva týždne študujem slovenský jazyk," povedala Jelena Rodionová, lekárka z Ukrajiny.

Obe ženy sú lekárky, gynekologičky. Na Slovensku chcú zostať natrvalo. Tu by mali dostať vyššie platy ako na Ukrajine po 25 odpracovaných rokoch.

"Podľa špecializácie sa tam zarába 800 až 900 eur," vyjadril sa lekárka z Ukrajiny Irina Lupkovská.

Ak sa nechcú len prizerať či byť iba pomocnou silou, ale plnohodnotným lekárom a sestrou, musia požiadať o uznanie dokladov o vzdelaní cez ministerstvo školstva.

"Uznávanie zdravotníckych odborných kvalifikácií nadobudnutých na území nečlenských štátov sa uskutočňuje v dvojstupňovom procese," objasnil Odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva.

"Ten štandardný pracovný proces aktuálne podstupuje 12 ľudí z Ukrajiny," potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave, Petra Lániková. 

"Tento týždeň prebehlo približne 20 pohovorov, prevažne išlo o sestry, praktické sestry a lekárov," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, Lenka Záteková.

V prípade , že doklady o vzdelaní si pri úteku nestihli zobrať, môžu zamestnávatelia postupovať takto:

"Je tu tá krajná alternatíva. Potenciálny zamestnávateľ ho môže preskúšať, či už z jeho odborných vedomostí, ktoré mal nadobudnúť vo svojom štúdiu v danej profesii, alebo aj priamo zo svojich zručností," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy