Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po zime sa prebúdza lesná zver. Ako prvé vyliezajú osamelé medvede
Zdielať na

Po zime sa prebúdza lesná zver. Ako prvé vyliezajú osamelé medvede

POĽSKO/SLOVENSKO / Príchod jari so sebou prináša aj prebudenie dlhoročného problému. Zo svojich brlohov vychádzajú medvede, ktorých stopy sa dajú nájsť aj v najsevernejších oblastiach Slovenska a pohraničí.

Medvedie stopy objavili turisti nielen na juhu Poľska, ale aj v Tatrách či pri hraniciach so Slovenskom. Vzhľadom na teplejší marec a priaznivejšie podmienky tak už začali vyliezať z brlohov. "Medveď sa už dá stretnúť, dokonca už aj na snehu sme videli jeho stopy. Tento rok som ho síce ešte nestretol, ale tie šance na stret s ľuďmi sú pomerne vysoké," povedal ochranár Pawel Skawinski. 

Medvede sa pritom, podobne ako aj u nás, snažia preniknúť aj do miest. V takom Zakopanom funguje okamžitá prevencia. "Najefektívnejší spôsob je odstrašovanie medveďov či už streľbou z gumových projektilov, petardami a podobne. Musíme medveďom stále ukazovať, že toto nie je ich teritórium a že sem nesmú chodiť," uviedol Filip Zieba, Tatranský národný park. 

Medvede sa pritom postupne prebúdzajú už aj u nás na Slovensku a to nielen v pohraničných oblastiach, ale aj v Tatrách či v okolí Pribyliny. "Zásahový team tento rok už má nejaké hlásenia. Zatiaľ ich nie je veľmi veľa, ale zopár ich už teda bolo. Bolo to najmä v okolí obce Pribylina, tam sme mali hlásenia o tom, že medvede sa už zobudili a začína medvedia aktivita," povedal Michal Haring. Šanca stretnúť v týchto dňoch medvedicu s mladými je pomerne malá. Ako prvé vyliezajú po zime osamelé medvede. "Prvé vyliezajú tie medvede, ktoré žijú samostatne a neskôr vyliezajú tie medvedice, ktoré majú mladé. Tie vylezú z brlohov a začne ten pohyb až niekedy koncom apríla," dodal Haring. 

Najčítanejšie správy