Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Charity sa stretli s prezidentkou, nové opatrenia pomôžu ľuďom v núdzi
Zdielať na

Charity sa stretli s prezidentkou, nové opatrenia pomôžu ľuďom v núdzi

BRATISLAVA / Obchodníci, zástupcovia charity, minister pôdohospodárstva a prezidentka sa stretli, aby rokovali o možnostiach ďalšej pomoci ľuďom v núdzi.

Najväčší problém je viditeľný v infraštruktúre. "Úzke miesto je v distribučnej sile charitatívnych organizácií, a preto budeme hľadať spôsoby, ako podporiť ich kapacity. Zástupcov najväčších takýchto firiem som požiadal, aby sa združili, a my im pomôžeme s profesionalizáciou," uviedol Samuel Vlčan.

Po novom budú môcť reťazce ponúkať ľuďom v núdzi aj potraviny s končiacou dobou minimálnej spotreby. To spolu s ďalšími zmenami výrazne zvýši schopnosť pomáhať. Cieľom je ale je zjednotenie pravidiel pre potraviny, ktoré tento dátum nemajú. Ide napríklad o pečivo či ovocie a zeleninu. "Obchodné siete sú schopné spolu s charitami odovzdať ročne 2 500 až 3 000 ton potravín. Po prijatí týchto opatrení by sme to dokázali viac ako zdvojnásobiť," povedal Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

"Potrebujeme to urobiť tak, ako v Českej republike, kde štát pomohol organizáciám, ktoré budú dlhodobo distribuovať prebytky z obchodných reťazcov," predstavila plán prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň apelovala na vládu, aby prišla s riešeniami čo najskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy