Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Verejná ochrankyňa práv končí, koalícia zatiaľ nemá nástupcu
Zdielať na

Verejná ochrankyňa práv končí, koalícia zatiaľ nemá nástupcu

BRATISLAVA / Opozícii sa opäť nepodarilo diskutovať v parlamente na mimoriadnej schôdzi o opatreniach, ktorými by chceli kompenzovať rastúce ceny energií. Strana Smer hovorí o 11-tich riešeniach - koalícia však schôdzu neotvorila. Robert Fico avizuje odvolávanie ministra Romana Mikulca. Po neúspešnej schôdzi sa pred poslancov poslednýkrát postavila verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorej končí funkčné obdobie.

Symbolicky sa po 5 rokoch s ombudsmankou rozlúčila aspoň hŕstka poslancov národnej rady. Posledná správa sa venovala aj konaniam v rámci pandémie a i dnes si Mária Patakyová stojú za svojím rozhodnutím zúčastniť sa na dúhovom pochode, či vyvesením dúhovej vlajky, pre ktoré si vyslúžila nevraživosť od vládnej koalície. Tá následne odmietla jej správu opakovane vziať na vedomie.

"Slovensko potrebuje nachádzať hodnotový zmier. Sme demokratický, právny štát, ktorý nie je viazaný na žiadnu ideológiu ani náboženstvo," povedala v rokovacej sále Mária Patakyová.

Hoci funkčné obdobie končí Márii Patakyovej 29. marca, koalícia dala dátum na výberové konanie až na 9. apríla.

Mária Patakyová ešte nie je zbalená, teší sa ale na návrat na akademickú pôdu. Mrzí ju však, že úrad zostane neobsadený, kedže koalícia sa nedokázala zhodnúť na mene jej nástupcu a zo zákona ona nadsluhovať po 29.3. nemôže. Zdá sa, že nájsť v koalícii zhodu na mene nového ombudsmana je rovnako komplikované, ako zvoliť komisára pred deti, čo sa im už 3 krát nepodarilo.

"Nevybavené podnety, mesačne je ich 120-150. Každý jeden mesiac odkladu bude znamenať, že to na ňu alebo na neho bude čakať," upozorňuje odchádzajúäca ombudsmanka.

Podaktorí sú v tomto optimisti: "Verím, že toto vyriešime čo najskôr," povedala napríklad Jana Bittó Cigániková. "Verím, že sa nezopakuje to, čo sa dialo pri detskej ombudsmanke," povedal Juraj Šeliga. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš vraví: "Ja si nemyslím, že sa hádame, toto je konštruktívna diskusia, veľa krát je to súboj myšlienok, súboj, áno aj hodnôt."

Slovenské zákony prechádzajú zmenou v reakcii na situáciu v susednej Ukrajine, ktorú napadla Ruská federácia:

Súvisiace články