Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parkovanie na chodníkoch bude opäť možné. V niektorých mestách zákaz spôsobil parkovací kolaps
Zdielať na

Parkovanie na chodníkoch bude opäť možné. V niektorých mestách zákaz spôsobil parkovací kolaps

BRATISLAVA / Niektoré mestá sa podľa predkladateľov novely zákona o cestnej premávke obávali parkovacieho kolapsu.

Parkovanie áut na chodníku bude znovu možné do septembra 2023. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú dnes 124 hlasmi schválili poslanci parlamentu. Parkovanie na chodníkoch sa totiž skončilo na konci februára tohto roka. Koaliční poslanci argumentovali tým, že v niektorých husto zastavaných lokalitách spôsobil zákaz parkovania na chodníkoch parkovací kolaps. "Odkladáme zákaz parkovania o 1,5 roka do 30. septembra 2023, avšak so zachovaním obmedzení, ktoré tu boli doteraz, tzn. musí byť 1,5 metra pre chodcov," povedal poslanec Peter Cmorej. 

Podľa platnej úpravy, ktorá nadobudla účinnosť 1. marca 2022, iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať. To však neplatí pre cyklistov, vodičov samovyvažovacieho vozidla, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak, alebo ak ide o zastavenie alebo státie bicykla alebo motocykla, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. Vzhľadom na to sa v uvedenom prechodnom období umožní parkovanie na chodníku podľa zrušených pravidiel. Zároveň pribudlo jedno obmedzenie - na chodníkoch nebudú môcť parkovať autá s hmotnosťou do 3, 5 tony, ale len do 2800 kg. 

Ak už niekto za takéto parkovanie pokutu dostal, ale ju nezaplatil na mieste, dobrou správou je, že dnešným dňom sa správne konanie o priestupku zastavuje. Presnejšie, až od chvíle, keď novelu podpíše prezidentka. "Tento rok, keď si samosprávy do rozpočtu vyčlenia prostriedky. Môžu začať s projekt s označovaním a budovaním záchytných parkovísk," uviedol poslanec Lukáš Kyselica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy