Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ukrajinky sú odhodlané pracovať v gastre. V cestovnom ruchu chcú pracovať aj vysokoškolské profesorky
Zdielať na

Ukrajinky sú odhodlané pracovať v gastre. V cestovnom ruchu chcú pracovať aj vysokoškolské profesorky

VYSOKÉ TATRY / Vyplniť medzeru po chýbajúcich zamestnancoch v gastre a hotelierstve, ktorú spôsobila pandémia, by mohli aj Ukrajinci, prichádzajúci na Slovensko. V Tatrách už evidujú desiatky žiadostí od utečencov, ktorí u nás plánujú zostať.

Ukrajinskí utečenci, ktorí prišli do vysokých tatier majú obrovský záujem pracovať v oblasti cestovného ruchu. "Myslím si, že je to aj riešenie pre región Vysokých Tatier," povedal prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák. 

Vojna na Ukrajine na jednej strane spomalí rozvoj cestovného ruchu, no paradoxne na tej druhej to budú práve ukrajinskí ľudia, ktorí Tatrám pomôžu. "V rámci pomocných prác, to znamená upratovanie, kuchyňu a chyžnú," uviedol riaditeľ hotela vo Vysokých Tatrách Miroslav Warhol. Irena pracovala na Ukrajine v banke, chcela ísť s dcérou do Nemecka, zatiaľ zostáva pod tatranskými štítmi s veľkou chuťou pracovať. "Ak tu zostaneme, chcem pracovať. Otázkou je, na akú pozíciu, by sme boli kvalifikovaní," povedala Irena. 

Ponúk zo strany hotelov či majiteľov gastroprevádzok je veľa, chýbajú im ľudia na rôznych pozíciách. "V profesiách kuchár, čašník, hostinský, takže áno, je tu priestor," povedal expertka pre cestovný ruch Eva Polášková. Zamestnať sa v cestovnom ruchu chcú napríklad aj ženy, ktoré na Ukrajine pracovali ako vysokoškolské profesorky. "Nie je vylúčene, že aj vysokoškolská profesorka sa môže zamestnať ako chyžná s tým, že má perspektívu postúpiť," dodala Polášková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy