Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Humennom hrozí masívne prepúšťanie. Pomoc od štátu stále neprichádza, fabriku ničia ceny energií
Zdielať na

V Humennom hrozí masívne prepúšťanie. Pomoc od štátu stále neprichádza, fabriku ničia ceny energií

HUMENNÉ / Peniaze, ktoré chceli investovať do zníženia energetickej náročnosti, musia použiť na 300-percentný nárast cien energií. Talianska fabrika so sídlom v Humennom už prepustila 150 ľudí. Pomoc od štátu neprichádza, a tak je v hre presunutie časti výroby do Turecka či Srbska. To by znamenalo prepustenie ďalších 150 zamestnancov.

"Mám veľmi veľké obavy. Mali sme zamestnaných 700 ľudí, momentálne je 580. Takže 580 rodín je v ohrození. My nevieme, do kedy čo a ako. Do kedy zamestnávateľovi vydržia financie," povedala zástupkyňa odborov Gabriela Paľovčíková. Približne polovicu z celkového počtu zamestnancov pritom tvoria ľudia zo sociálne vylúčených komunít, vrátane rómskej osady Podskalka. "Od začiatku roka sme prepustili 150 ľudí," uviedol hlavný finančný kontrolór Michal Kováč. 

A toto číslo zrejme bude narastať. "Evidujeme nárast 300 percent. Nárast cien energií, materiály, služby, obaloviny. Elektrická energia bude stáť okolo troch miliónov eur aktuálne kompenzujeme tieto straty z rezervných fondov," povedal Kováč. 

Investície, ktoré mala firma naplánované na tento rok, budú musieť zastaviť. Paradoxne medzi nich patrí aj projekt na zníženie energetickej náročnosti. Budovať chceli fotovoltanickú elektráreň. 714-tisíc eur určených na tejto projekt ale presunuli na kompenzáciu zvýšených nákladov. "V prípade, že sa peniaze minú, firma má niekoľko scenárov, presunie časť výroby do zahraničia, tým pádom sa tu časť výroby zruší. V takomto prípade by prišlo o prácu ďalších 150 ľudí" uviedol Kováč. 

"Firma má pobočky taktiež v Srbsku a v Turecku. všetko záleží od toho, ako budú ceny energií na svetových burzách," povedal vedúci výroby Pavol Hašuľ. Firma sa otvorených listom obrátila na premiéra, ministerstvo hospodárstva aj prezidentku. Reakcie nemajú. "Doposiaľ nikto. Berieme to ako jasný signál, že nemajú záujem riešiť túto otázku," uviedol Kováč. 

"Ministerstvo hospodárstva už urobilo všetky kroky k zníženiu poplatkov v cenách energií, ktoré boli v kompetencii rezortu," podalo stanovisko ministerstvo hospodárstva. "Aj samotné rodiny sú napäté. 580 ľudí príde o prácu, to nie je sranda, nenájdu si spôsob obživy nikde inde," dodala Paľovčíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy