Skoro jasno
20°
Bratislava
Vláda rokuje o súdnej reforme. Sú na ňu naviazané milióny eur z Európskej únie
Zdielať na

Vláda rokuje o súdnej reforme. Sú na ňu naviazané milióny eur z Európskej únie

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti predložila do parlamentu súbor reformných zákonov známy ako Súdna mapa. Reforma, na ktorú sú naviazané stovky miliónov eur z Plánu obnovy či už vo vláde alebo v parlamente viackrát odložili.

Súdna mapa je pre ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú alfou a omegou jej činnosti, pretože ako sama hovorí, reforma súdnictva bez súdnej mapy nie je možná. Mali by sa zväčšiť súdne obvody. Tým pádom by sa jednotliví sudcovia na súdoch "zhutnili".

Ministerka hovorí, že by sa mohol vytvoriť priestor na to, aby sa vytvorili špecializované senáty na jednotlivé agendy, teda aby bol senát na trestné právo, civilné právo, rodinné právo a obchodné právo.

Ministerka Mária Kolíková si od reformy sľubuje zrýchlenie súdnych konaní a zvýšenie kvality rozsudkov.

Kritika voči reforme sa rozrástla

Ministerka spravodlivosti sa stretla s nevôľou. Prví sa ozvali primátori dotknutých miest, pretože zväčšenie súdnych obvodov znamená zrušenie niektorých krajských súdov, respektíve ich premenu na detašované pracoviská.

Ozvali sa aj zamestnanci v justícii. Proti súdnej reforme protestovali pred parlamentom. Problémom reformy je aj to, že ministerka spravodlivosti ešte stále nemá súhlas vládnej koalície. Samotná reforma sa teda presúvala a na stôl sa dostala až 15.2. 

Na súdnu mapu je naviazaných niekoľko miliónov eur, ktoré ponúka Európska únia z Plánu obnovy. Lehoty sú jasné, a preto ministerka tlačí, aby sa súdna reforma schválila čo najskôr. Niektorí zástupcovia koalície hovorili, že aspoň časť zákonov, ktoré by sa týkali súdnej mapy by mohli byť schválené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy