Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Extrémisti pochodovali k Rómom, policajti ich stopli
Zdielať na

Extrémisti pochodovali k Rómom, policajti ich stopli

V Krompachoch je už zhruba stovka prívržencov Slovenskej pospolitosti

Protestné zhromaždenie Slovenskej pospolitosti sa už pred malou chvíľou skončilo. Na zhromaždení sa mal zúčastniť aj Marián Kotleba. Jeden z účastníkov oblečený v tričku so znakom SP ešte na začiatku však oznámil, že Kotlebu ráno zatkla polícia v Banskej Bystrici. Túto informáciu potvrdil aj prezident Policajného zboru Ján Packa, ktorý celú akciu sledoval. 

"Marián K. bol zadržaný a obvinený z trestného činu podnecovania, pretože sme vyhodnotili jeho predošlé vystúpenia a máme za to, že sa dopustil tohto trestného činu," povedal Packa. Podľa informácií Joj.sk policajti už Mariána Kotlebu pustili na slobodu.

Aj keď zhromaždenie bolo najskôr pokojné, neskôr sa agresivita mladíkov v čiernom začala stupňovať. Minimálne 500 demonštrantov začalo mašírovať mestom. Zborovo kričali heslá "pridajte sa k nám", "biele Krompachy", či "Krompachy sú vaše".

TASR

Zlé to začalo byť, keď dav začal kričať "Poďme na Horácku!". Na tejto ulici bývajú početné rómske rodiny a nikto nevedel povedať, čo by sa stalo, keby tam extrémisti napochodovali. V strehu boli desiatky mužov zákona, ktorí boli prichystaní v prípade vyhrotenia situácie okamžite zasiahnuť. Podľa Packu na poriadok dohliadalo viac ako 100 príslušníkov polície vrátane kukláčov a ťažkoodencov.

Keď sa mladíci v čiernom otočili k lokalite obývanej miestnymi Rómami, policajti uzavreli obe prístupové cesty. K zásahu polície nedošlo a dav sa vrátil do centra, odkiaľ sa vydal smerom k druhej osade za Sídliskom Juh.

Tam sa tiež nedostali a pred 17. hodinou sa vrátili opäť do centra, kde vystúpilo niekoľko ďalších rečníkov. Následne na to sa protestné zhromaždenie skončilo.

TASR/František Iván/ilustračné

Členovia a sympatizanti SP sa v Krompachoch zišli už 22. augusta, kedy absolvovali dva okružné pochody mestom, ktorých cieľom malo byť upriamenie pozornosti na problémy s rómskou kriminalitou. Protest sa zaobišiel bez stretov s políciou, ktorá bola v prípade narušenia verejného poriadku pripravená zasiahnuť.

Zdielať na