Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Milované i nenávidené denné menu: Prezradí cena jeho kvalitu?
Zdielať na

Milované i nenávidené denné menu: Prezradí cena jeho kvalitu?

Zdroj: SITA

INZERCIA /  Jednými milované, druhými zatracované. Je zaujímavé sledovať, ako sa názory na dennú menu rôznia naprieč spoločnosťou – jedna skupina si pochvaľuje, ako sa dokáže dosýta najesť za 4,99 eura, druhá hovorí, že za takúto cenu dostanete iba hmotu, ktorá síce zasýti, no bez gastronomického zážitku. Ako je to však v skutočnosti s cenou a kvalitou denného menu?

Denné menu nemusí byť iba hmota, ktorá zasýti

Pozrime sa na dennú menu v Bratislave – nájdeme podniky, kde ho zákazník dostane za menej ako 5 eur, ale tiež také, kde sa jeho cena vyšplhá k 15 eurám. To znamená, že kvalita denného menu a prístup k jeho príprave sa rôzni: podnik od podniku. Denné menu vzniklo hlavne preto, aby kuchári počas obednej špičky stíhali pripravovať jedlá pre plný podnik a tiež preto, aby prevádzka dokázala optimalizovať náklady a zvýšiť zisk.

Mnohí šéfkuchári tvrdia, že takto vznikol aj priestor na degradáciu ich remesla a samotných pokrmov. Samozrejme, v niektorých prípadoch to k tomu pomohlo, no viac to odhalilo charakter jednotlivých podnikov. Denné menu sa dá robiť poctivo i pochybne draho i lacno.

Ani samotná cena však nie je zárukou kvality: aj denné menu v Bratislave za menej peňazí môže chutiť viac, ako to za vyššiu cenu. V cenotvorbe sú zahrnuté nielen náklady na suroviny, ale tiež náklady na priestory, platy kuchárov a personálu či riad, z ktorého hosť jedlo konzumuje. Preto je najlepšie vyskúšať a potom hodnotiť – cena napovie, ale neprezradí.

Týždenné menu podniky využívajú na zvýšenie kvality

Samostatnou a rozhodne zaujímavou kategóriou je týždenné menu. Neprajníci by mohli povedať, že ho vymysleli leniví kuchári, ktorým sa nechce pripravovať denné menu. I tu platí, že motivácia sa rôzni od podniku k podniku. V zásade však môžeme hovoriť, že týždenné menu prináša priestor na pozdvihnutie kvality samotných jedál. Ako?

Všetky jedlá z týždenného menu sa pripravujú počas celého týždňa, to poskytuje kuchárom väčšie možnosti na realizáciu. Ak príprava na jedlo trvá hodiny, kvôli jednému dňu sa to kuchárom často nevyplatí. Ak však pokrm pripravuje celý týždeň, je ochotný pustiť sa do i do náročnejších chodov.

Zároveň v priebehu dní dokáže jednotlivé jedlá vylepšovať – či na základe recenzií hostí, alebo tvorivých chvíľok. Pri kvalitnejších reštauráciách sa tak stáva, že sa týždenné menu dokážu priblížiť chuťou až ku kategórii “fine dining”. Navyše, pri týždennom menu podnik sa tiež dokáže lepšie predzásobiť.

SITA

Ako šetriť pri varení čas, energiu i náklady

Ako si môže zákazník overiť, či postrehy o dennom, resp. týždennom menu platia v praxi? Stačí využiť rozvoz jedla v Bratislave, práve v týchto dňoch na trh vstupuje nový hráč na poli donáškových služieb: foodpanda. Celosvetová donášková služba, pôsobiaca v Európe aj Ázii, začína na Slovensku v 10 mestách: okrem Bratislavy to je Martin, Banská Bystrica, Žilina, Košice, Prešov, Trenčín, Trnava, Poprad a Nitra. Najsilnejšou zbraňou, ktorou chce foodpanda osloviť zákazníkov, je rýchlosť doručenia. Potom je to tiež širší sortiment donášky – od jedla cez kvety a zákusky až po drogériu a potraviny.

Najčítanejšie správy