Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hoaxy o koronavíruse pokračujú. Testovacie tyčinky sú vraj napustené vírusom
Zdielať na

Hoaxy o koronavíruse pokračujú. Testovacie tyčinky sú vraj napustené vírusom

BRATISLAVA / Hoaxy o testovacích tyčinkách napustených koronavírusom spustili na sociálnej sieti ďalšie a ďalšie dezinformácie. O prípade, v ktorom šíri ženský hlas podľa neho zaručenú informáciu sme informovali v pondelok. Polícia už jednu autorku, takejto správy vypátrala a ďalšiu preveruje.

So stúpajúcim počtom pozitívnych, polícia eviduje zvýšený počet poplašných správ kolujúcich na internete. Polícia zaklopala na dvere 41-ročnej Kristíne, ktorá podľa informácií TV JOJ pochádza z Topoľčian. Žena mala na sociálnej sieti tvrdiť, že jej kamarátka volala s informáciou, že testy na koronavírus v Bratislavskej nemocnici sú napustené koronavírusom. 

Po návšteve polície tvrdila, že so žiadnou kamarátkou netelefonovala a celú informáciu prebrala z hoaxerskej skupiny a príslušníkom zákona mala uviesť svojské vysvetlenie. "Domnievala som sa, že môže ísť o reálnu informáciu, a preto som tento status zverejnila."

"Polícia v Topoľčanoch vec preveruje, ako podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy," uviedla hovorkyňa KR PZ Nitra Viktória Borloková. Pôvodcom tejto správy je ženský hlas šíriaci sa v rôznych spoločných chatoch a na sociálnych sieťach. Polícia v tejto súvislosti vyzvala verejnosť o pomoc a podľa našich má v pláne v tejto súvislosti vypočuť ženu, ktorá pochádza z Levíc.

"Druhý podnet zaevidovala polícia v Leviciach, taktiež ako podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy. Zatiaľ však nie je možné zverejniť viac informácií nakoľko by mohlo dôjsť k zmareniu vyšetrovania," uviedla Borloková. 

Vymyslený príbeh o obyčajnej tyčinke, ktorá má pomáhať pri diagnostike ochorenia Covid-19 vás tak môže priviesť do nemalých problémov. Psychológ za takýmto konaním vidí dva druhy motivácie. "Môže ísť čisto o aktivitu osoby, ako jedinca, ktorá sa snaží uspokojiť si vlastné potreby. Napríklad stať sa zaujímavou... Druhá skupina motivácií vo vzťahu k hoaxom sú záujmy niektorých skupín, ktorých racionálne dôvody nemôžeme poznať," povedal klinický psychológ Dušan Kešický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy