Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Elitní vyšetrovatelia NAKA skončili za mrežami: Opozícia žiada zvolanie Bezpečnostnej rady štátu
Zdielať na

Elitní vyšetrovatelia NAKA skončili za mrežami: Opozícia žiada zvolanie Bezpečnostnej rady štátu

BRATISLAVA / Elitní vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry strávili noc za mrežami. Televízia JOJ pozná dôvody, prečo skončili v putách. Politici len neveriacky krútia hlavami a bijú na poplach. Žiadajú okamžité vysvetlenie kompetentných. Zdá sa však, že k tomu príde až po návšteve pápeža Františka.

Ešte v pondelok vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra obvinil dvoch policajných vyšetrovateľov z Národnej kriminálnej agentúry z marenia spravodlivosti a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ ich obvinil, že mali usmerňovať dôležitého svedka tak, aby sa na výsluch dostavil v čase, keď bude mať službu spriaznený sudca. Na výsluch však už neprišiel. O pár dní spáchal samovraždu. "Podnetom na začatie trestného stíhania bola spravodajská informácia nelegálneho ovplyvňovania svedkov závažnej trestnej činnosti, poskytnutá Slovenskou informačnou službou," uvádza sa v uznesení.


Uznesenie o obvinení dopodrobna rozoberá detaily skutku, ktorého sa mali policajti dopustiť. Vyšetrovateľ inšpekcie v ďalšom skutku hovorí o mediálne známom prípade SMS-ky, ktorú mal dnes už obvinený policajt z NAKA posielať cez kolegu svedkovi, aby vedel, ako má svedčiť. Stalo sa to predmetom politického boja. "Viezol Bandurku do Towers. Telefóny si nechali doma. Bandurka išiel s obálkou, kde mal 100-tisíc. Čaba nevie, na čo boli tie lóve," povedal predseda Smer-SD Robert Fico. "Uvedené skutočnosti bez pochyby nasvedčujú tomu, že obvinený Ján Čurilla a Pavol Ďurka, svojím konaním naplnili všetky znaky skutkových podstát uvedených trestných činov. Toto uznesenie považujem týmto za dostatočne odôvodnené," píše sa v uznesení.

Vypočúvanie na Krajskej prokuratúre v Bratislave pokračovalo aj v utorok. Padli dokonca aj ďalšie obvinenia. Vyšetrovatelia Štefan Mašin a Milan Sabota z NAKA mali tiež zneužiť právomoci. A to tak, že chceli stíhať tých, ktorí dnes stíhajú ich. Inšpekcia ich totiž predbehla a zadržala ich. A nie len to. Zadržala aj svojho šéfa Petra Scholtza. "Prokurátor KP Bratislava vzniesol 14.9.2021 obvinenie P.S. pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti," vyjadril sa hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Scholtza si pritom chceli poslanci zavolať na mimoriadny brannobezpečnostný výbor, aby vysvetlil, akej vojne v bezpečnostných zložkách to naša krajina čelí. Pre návštevu Pápeža to však nebolo možné. Opozícia otvorene hovorí o rozklade štátu. "Odchod policajného prezidenta, to je nič. To je nič. nad ním je minister Mikulec, ktorý sám sa bojí, či nebude predmetom trestného stíhania pretože, ak Kovařík zrušil záťah na základe telefonického príkazu ministra vnútra, tak také isté obvinenie treba vzniesť ministrovi vnútra," povedal Peter Pellegrini, predseda Hlas - SD.


Strany Hlas aj Smer svorne predpovedajú, že v najbližších dňoch sa ešte len začnú diať veci. "Myslím si, že z nejakej tej, z tých uznesení o vznesení obvinenia, ktoré už po internete niekde sa posielajú, som zaregistroval, že číslo, že 155 zvukových záznamov. A tam sa pravdepodobne dopočujete hrozné veci," dodal Pellegrini. Ministerstvo vnútra ani policajné prezídium však v utorok na aktuálne dianie v rezorte nereagovali. Podľa Hlasu je však situácia natoľko vážna, že by mala zasiahnuť aj prezidentka. Tá sa k súčasnej vojne v bezpečnostných zložkách štátu nevyjadrila.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy