Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chlieb lacnejší nebude. Naopak, bude drahší. Navyše, spomedzi krajín V4 máme najdrahší alkohol
Zdielať na

Chlieb lacnejší nebude. Naopak, bude drahší. Navyše, spomedzi krajín V4 máme najdrahší alkohol

Archívna reportáž

Archívna reportáž: Upiecť domáci chlieb nie je ťažké

BRATISLAVA / Chleba lacnejší nebude, naopak, bude drahší. Nedostatok pšenice hlásia po celom svete a ľudia to pocítia na cene pekárenských výrobkov.

"Chlieb a pečivo budú drahšie," konštatoval to v výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. Zároveň dodal, že za očakávané zdražovanie môže aj štát, ktorý pekárov úplne vylúčil z covid pomocí. "Ceny vstupov rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o ich odzrkadlení v odbytových cenách. Svoje marže si pritom držia stále na vysokej úrovni. Pekári však boli už pred pandémiou na hrane výrobných nákladov. Aktuálna situácia je preto neudržateľná,“ povedal Milan Lapšanský.

Úroda z roku 2020 bola na Slovensku vypredaná v máji 2021

Ceny potravinárskej pšenice sú aktuálne na rekordných úrovniach aj pre zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách vrátane Slovenska. Úroda z roku 2020 bola vypredaná už v máji. "Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo očakáva tento rok celosvetovo nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické,“ vysvetlil Lapšanský. Cena obilia tvorí 70 až 80 % nákladov na výrobu múky.

Schopnosť pekárov, cukrárov a cestovinárov hľadať rezervy u seba pritom významne ovplyvnila pandémia. Počas nej museli vynakladať veľké prostriedky do protipandemických opatrení. "Štát pekárov z covid pomocí neodôvodnene úplne vylúčil, čo doteraz nám ani verejnosti nijako nevysvetlil. Ako jeden z mála sektorov na Slovensku sme tak museli znášať absolútne všetky náklady na pandémiu úplne sami. Štát tak bude spoluzodpovedný za zvyšovanie cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov,“ dodal Lapšanský.

Slovensko má stále najdrahší alkohol spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny V4

Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Podľa neho Slovensko dosiahlo za rok 2020 index priemernej ceny alkoholu v krajine 95,2, kde index 100 predstavuje priemerné ceny alkoholu v celej EÚ. Pre porovnanie Česko dosiahlo za vlaňajšok index 87,9, Poľsko 86,5 a Maďarsko iba 72,7, čo bol najnižší index spomedzi všetkých krajín únie. Za Slovenskom skončilo napríklad aj Nemecko s indexom 91,4.

Najnižšie ceny za alkohol majú v Maďarsku

Slovensko skončilo s indexom 95,2 medzi najdrahšími krajinami EÚ s alkoholom na 20. mieste. V medziročnom porovnaní s rokom 2019 stúpli ceny alkoholu v SR minimálne. Pre porovnanie v Česku stúpli o 0,7 bodu, no v Nemecku klesli o 1,2 bodu, v Poľsku o 3,0 bodu a v Maďarsku dokonca o 7,7 bodu.

V roku 2020 bola cena alkoholických nápojov v celej EÚ viac ako 2,5x vyššia v najdrahšom členskom štáte v porovnaní s najlacnejším. Cena alkoholických nápojov bola najvyššia vo Fínsku, za ním nasledovalo Írsko a Švédsko. Naopak, najnižšie ceny boli v Maďarsku, za ktorým nasledovalo Rumunsko a Bulharsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy