Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V kostole sa zrejme našli kosti Levočskej bielej panej
Zdielať na

V kostole sa zrejme našli kosti Levočskej bielej panej

Zdroj: TASR/Denisa Horváthová

Historici pred dvoma týždňami zobrali jedno rebro a vzorky z lebky i dreva truhly na výskum

Katolícky kňaz ožďanskej farnosti Peter Madúch objavil pred dvoma rokmi v suteréne kostola desať drevených truhiel. Boli v zlom stave. Niektoré boli pootvorené, trčali z nich kosti a časti starých šiat.

Vtedy mu ani nezišlo na um, že by v jednej z nich mohla byť Levočská biela pani, vlastným menom Júlia Géciová - Korponayová, ktorá sa narodila práve v Ožďanoch. "Bral som to ako mýtus. Až keď sem prišli z múzea v Levoči, začal som tomu veriť. Lebka jednej z kostier je oddelená od tela. Traduje sa, že bielu paniu popravili tak, že jej mečom odťali hlavu," uviedol Madúch.

Historici pred dvoma týždňami zobrali jedno rebro a vzorky z lebky i dreva truhly na výskum. „Podľa nich pochádzajú šaty z 18. storočia. Rakvy sú rovnaké, čiže ich musel vyrábať jeden majster. Na deviatich sú medenými klincami urobené nápisy, čiže sa vie, kto je v nich pochovaný. Sú to šľachtici z ožďanského kaštieľa. Len jedna truhla nie je vôbec označená. Práve v nej by mala byť pochovaná Levočská biela pani,“ povedal kňaz.

Pootvorené rakvy okrem kostí a šiat neobsahujú žiadne cennosti. "Asi ich olúpili nemeckí alebo maďarskí vojaci počas druhej svetovej vojny. Oni zrejme aj niektoré otvorili a poškodili," myslí si starosta Oždian Ján Ďurčák. Ten by rád hrobku, ak sa v nej nachádza biela pani, sprístupnil aj verejnosti. Podľa Madúcha je to ale nereálne, pretože truhly sú v malej krypte poukladané na seba a sú v zlom technickom stave.

To, či je pochovaná v kostole v Ožďanoch skutočne Levočská biela pani, antropológovia zistia do konca októbra. "Úplne sa to nebude dať určiť. No porovnávacou metódou a podľa zvyškov šiat, veku či príčiny úmrtia to môže byť tak na 70 až 80 percent. Ak kostra patrí bielej pani, chceme miesto jej posledného odpočinku zrekonštruovať a dôkladne upraviť," tvrdí zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková–Pavúková.

Podľa legendy bola Levočská biela pani jediná žena, ktorá sa v dejinách Uhorska dopustila vlastizrady. Za to ju 25. septembra v roku 1714 len ako 25-ročnú popravili na trhovisku v maďarskom Györdi.


Zdielať na

Najčítanejšie správy