Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najvyšší správny súd čaká po vzniku zaujímavý prípad. Riešiť bude Lipšica
Zdielať na

Najvyšší správny súd čaká po vzniku zaujímavý prípad. Riešiť bude Lipšica

BRATISLAVA / Slovensko má ďalších nových sudcov. Do funkcie ich dnes vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Nejde však o sudcov, s ktorými sa budú bežne stretávať obyčajní ľudia pri riešení ich sporov. Títo budú rozhodovať napríklad aj o disciplinárnych prešľapoch svojich sudcovských kolegov, alebo notárov, či prokurátorov. Nakoniec - im pripadne rozhodovania aj v jednom mediálne mimoriadne zaujímavom spore.


Traja noví sudcovia nového Najvyššieho správneho súdu, ktorý na Slovensku funguje od začiatku augusta. Prezidentkiným vymenovaním dopĺňajú stále chýbajúci stav. Ich úloha bude jasná. Dohliadať na rozhodnutia a správanie sa tých, ktorí rozhodujú. "V rámci svojej agendy budete okrem iného preskúmavať rozhodnutia orgánov verejnej moci, ktoré sa týkajú dôchodkov, sociálnych dávok, práv k nehnuteľnostiam, daňových vecí, životného prostredia, ale aj rozhodnutia o udelení azylu či pobytu," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

"Najvyšší správny súd a tiež sa mu hovorí tiež, ako malý ústavný súd, naňho tiež prechádza kompetencia z Ústavného súdu, ktorá súvisí s komunálnymi voľbami," skonštatovala šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

Podľa predsedu Najvyššieho správneho súdu sa po jeho vytvorení už Slováci naň začali obracať so svojimi problémami. Nie vždy sú však na správnej adrese.
"Objavujú sa na mojom stole, aj dnes som už prešiel poštu a objavujú sa podania, ktoré obsahovo nesúvisia s našou právomocou," uviedol predseda Pavol Naď.

"Ľudia sa priamo na Najvyšší správny súd nebudú obracať, pretože je predpoklad že najprv využijú správne súdnictvo ešte pred tým,"
podotkla Kolíková.


Najvyšší správny súd má byť pre obyčajných ľudí až konečnou rozhodovacou inštanciou. Pred jeho sudcov sa však môžu dostať aj také prípady na ktoré upiera zrak celé Slovensko.

Asi najzaujímavejší prípad, o ktorom bude v najbližších dňoch rozhodovať Najvyšší správny súd bude disciplinárne stíhanie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktoré navrhol generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten ho Lipšicovi navrhol pre jeho verejné vyjadrenia na adresu vyšetrovania prípadu v ktorom inšpekcia ministerstva vnútra podozrieva spolupracujúcich obvinených z krivých výpovedí v iných kauzách. A zatiaľ kým prokuratúra tvrdí, že si o tom rozhodne sama prostredníctvom disciplninárnej komisie, ministerka Kolíková tvrdí, že to je práve ten z prípadov, pre ktorý bol zriadený práve Najvyšší správny súd.

"Som presvedčená, že ak si to aj niekto myslel, že by to potenciálne mohol byť aj iný orgán, tak v tomto bude na konci dňa mať zhodu," uzavrela šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

Najčítanejšie správy