Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úplatky údajne išli do najvyšších poschodí. Fico na súde s Kováčikom obhajoval Kažimíra či Pellegriniho
Zdielať na

Úplatky údajne išli do najvyšších poschodí. Fico na súde s Kováčikom obhajoval Kažimíra či Pellegriniho

BRATISLAVA / V kauze Mýtnik figuruje viacero vysokopostavených verejných funkcionárov z čias, keď na Slovensku vládol SMER. Úplatky údajne išli do najvyšších poschodí aj v rezorte financií. Robert Fico sa však na súde s Dušanom Kováčikom stal tak trochu obhajcom Petra Kažimíra či Petra Pellegriniho. Povedal, že prišiel ako verejnosť. Policajný prezident otvorene hovorí o tom, že napätie v spoločnosti a bezpečnostných zložkách súvisí práve s veľkými kauzami, v ktorých sa objavujú stále zvučnejšie mená.

"To napätie v spoločnosti súvisí s tým, že ako vysoko tie vyšetrovacie tímy prichádzajú vo vzťahu k osobám, ktoré sú podozrivé alebo obvinené z trestnej činnosti," hovorí policajný prezident Peter Kovařík. 

Krúpa očakáva zatýkanie politikov

Juraj Krúpa v relácií Analýzy Na hrane uviedol, že očakáva v najbližšom čase zatýkanie politikov. Podľa Matúša Šutaja Eštoka je to jediný ciel tejto vládnej koalície. 

Hoci dvojica Norbert Bödör a Marián Kočner v rozhovoroch cez Threemu oslovujú Roberta Fica šéfom, jeho meno aktuálne nefiguruje v žiadnej z veľkých korupčných káuz. Nespomenul ho, ani žiaden z kajúcnikov. 

To ale nemôžeme povedať o Petrovi Pellegrinim, ktorého viacerí kajúcnici na čele s F. Imreczem spomínajú v súvislosti so 150-tisícovým úplatkom. "Je to klamstvo, nikdy som úplatok nežiadal, ani nedostal," uviedol Pellegrini. "V prípade Petra Pellegriniho niekto tvrdí, že malo ísť o peniaze, ktoré sa týkali širšej politickej podpory. O akej širšej politickej podpore hovoríte? Veď SMER-SD mal vtedy v parlamente 83 poslancov," hovorí Fico. 

Fico hovorí, že má politicky ťažké srdce na ľudí ako Kažimír a Pellegrini 

"Ale opäť vymyslené kajúcnici, tie isté útoky na Petra Pellegriniho," dodal Fico. 

Očakáva Krúpa a Šutaj Eštok obvinenie Petra Pellegriniho?

"Spomínate si, ako Kaliňák hovoril, že korupcia v tejto krajine neexistuje? Tak tu máme Gašpar, Bödör, Imrecze, Makó, Čech, Jankovská. SMER hovoril, že to boli individuálne zlyhania. Koľko ich bolo? 40? 150?" hovorí Krúpa. 

"Dôverovať a veriť týmto kajúcnikom je už nepredstaviteľné," tvrdí Šutaj Eštok. 

"Radšej to nebudem komentovať, pretože je dôležité, aby polícia mala rozviazané ruky naďalej, majú dôveru," uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). 

"Stále musí platiť, že vyšetrovatelia majú voľné ruky. Aj ja chcem vedieť, či bolo vyšetrovanie v poriadku a či sú výpovede kajúcnikov v poriadku," hovorí Kovařík. 

"Pán Kovařík doteraz nedokázal vyvrátiť podozrenia, že je osobne zodpovedný za zmarenie zásahu policajnej jednotky, po ktorej utiekli prenasledovaní, podozriví a univerzálni svedkova. HLAS je presvedčený, že by mal spolu s policajným prezidentom odstúpiť aj minister vnútra Mikulec," hovorí Pellegrini. 

"Minister vnútra má moju dôveru, je to môj partner vo vláde," hovorí Heger. 

Koaliční partneri sa mali zaoberať Petrom Kovaříkom a Romanom Mikulcom 

Vraj sa tak ale doteraz nestalo, pre politikov sú aktuálne prvoradé ich dovolenky. Faktom ale je, že v septembri čaká ministra Mikulca odvolávanie. A to, či bude opozícia úspešná, závisí aj od podpory strany Sme rodina, ktorá má stále za mrežami Vladimíra Pčolinského.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy