Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pojednávanie v kauze vytunelovania nebankoviek odročili na neurčito
Zdielať na

Pojednávanie v kauze vytunelovania nebankoviek odročili na neurčito

Naposledy sa v tejto veci malo konať 8. júna

Patrik P. podľa ospravedlnenia užíva silné lieky, nechcel však, aby senát oboznamoval s jeho zdravotným stavom za prítomnosti verejnosti. Súd k prevereniu jeho zdravia priberie znalca z odboru zdravotníctva, ktorý urobí znalecký posudok.

Z viacerých predvolaných svedkov sa dnes ráno na pojednávanie dostavili len dvaja, ďalších niekoľko svedkov a obhajcov ospravedlnilo svoju neprítomnosť pre dovolenku alebo zdravotné ťažkosti.
      

Obhajca veľkopodnikateľa Jozefa M. Peter Filip dnes podal na senát ŠTS námietku zaujatosti. Urobil tak po tom, ako sudcovia nevyhoveli jeho žiadosti o zrušenie hlavného pojednávania. Podľa Filipa tak mali urobiť, pretože Ústavný súd SR svojím nálezom z 20. mája vyhlásil vznik Špeciálneho súdu za protiústavný.

Filipovi prekáža, že na novovzniknutý ŠTS neboli sudcovia pridelený zákonným spôsobom, teda rozhodnutím Súdnej rady SR. Súd o jeho námietke nerozhodoval, pretože ju vyhodnotil ako procesnú námietku. Filip avizoval, že sa preto pravdepodobne obráti na Ústavný súd SR.
      

Naposledy sa v tejto veci malo konať 8. júna, kedy proces musel ešte vtedajší Špeciálny súd (ŠS) opäť odročiť. Obžalovaný Patrik P. totiž približne týždeň pred pojednávaním predložil súdu potvrdenie o práceneschopnosti pre závažné problémy.

Podľa vtedajších informácií advokáta Patrika P. Romana Maťašovského má jeho klient závažné črevné problémy a pravdepodobne sa podrobí operácii. Desiateho júna mal byť znovu hospitalizovaný v jednej z bratislavských nemocníc.
      

Na spomínané júnové pojednávanie sa dostavili obžalovaní Jozef M. a Dávid B. v sprievode svojich obhajcov a jeden svedok. V tejto kauze sa malo pojednávať aj v marci a apríli. Pre práceneschopnosť obhajcov a obžalovaného sa musel proces odročiť. Posledné riadne pojednávanie v tejto kauze bolo 10. februára. Súd vtedy vypočúval svedkov - bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka a novinárku Zuzanu Szatmáry.

Na pojednávaní im prehrali videozáznam z telefonického rozhovoru Vladimíra Fruniho s mužom, ktorým mal byť obžalovaný veľkopodnikateľ Jozef M. Szatmáry sprostredkovala zverejnenie videozáznamu, ktorý Fruni nahral na lodi v Chorvátsku prostredníctvom slovenského denníka. V rozhovore sa mali muži rozprávať o predaji spoločnosti BMG Invest, presnejšie o zmluvách k tejto transakcii.
      

Šebeščák na februárovom pojednávaní potvrdil predaj spoločnosti, ktorý mal podľa neho organizovať obžalovaný Jozef M. Ten však tvrdí, že s vecou nemá nič spoločné. Keďže Fruni žiadne zmluvy k predaju spoločnosti údajne nemal, chcel sa videozáznamom z rozhovoru s Jozefom M. poistiť, uviedol Šebeščák.
      

Pred senát ŠS vo februári predviedli z výkonu trestu aj bývalého šéfa nebankových subjektov Vladimíra Fruniho. Odmietol však vypovedať.
      

Jozef M., Patrik P. a Dávid B. sú obžalovaní zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, podvodu a jeden aj zo sprenevery. Vyšetrovací spis v kauze tunelovania má približne 10.400 strán. Pôvodne ŠS odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody. Po tom, čo ho prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida B. odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. odsúdeného na desať rokov.
      

Prepustenie Jozefa M. z bratislavskej väzby sa udialo koncom októbra 2007 na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nariadil Najvyššiemu súdu SR prepustiť ho z väzby a vyplatiť mu náhradu trov. Plénum ÚS SR rozhodlo o tom na neverejnom zasadnutí 23. októbra 2007. Bývalého manažéra Šebeščáka prepustili podmienečne z väzenia v Dubnici nad Váhom 13. decembra 2007.
      

Najvyšší súd SR 11. októbra na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok ŠS nad Jozefom M. v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Zrušil teda prvostupňový rozsudok a vec vrátil ŠS, aby ju znova v potrebnom rozsahu prerokoval a rozhodol.

Zdielať na

Najčítanejšie správy