Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trojtisícová obec ostala bez lekára. Pacientov teraz nemá kto prijať
Zdielať na

Trojtisícová obec ostala bez lekára. Pacientov teraz nemá kto prijať

ZÁVOD / Trojtisícová obec Závod na Záhorí zostala bez lekára a miestni ľudia sú nahnevaní. Majú totiž problém nájsť si nového lekára. Vo všetkých ordináciách v okolí už majú plno a nových pacientov odmietajú prijať. Bratislavská župa preto musí urobiť radikálny krok.

Obyvatelia obce Závod nemajú obvodnú lekárku. "Stalo sa to, že lekárka dala výpoveď svojmu zamestnávateľovi a prestáva v tej ambulancii pracovať," informoval lekár z Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

​V praxi to znamená, že obyvatelia trojtisícovej obce si musia hľadať nového lekára v niektorej z okolitých obcí, alebo v okresnom meste Malacky. "Ja som zdravotná sestra vydávam karty do 28. júla a potom prídu z archívu a všetky karty zoberú a potom to skončí v archíve v Bratislave," uviedla miestna zdravotná sestra. Ľudia majú problém sa dostať k lekárom na ošetrenie. "Mal zastupovať a ma odmietol, že má dosť ľudí. A čo teraz, ja neviem," povedal pacient.

V okrese Malacky je priemerný vek obvodných lekárov v dôchodkovom veku. Zaujímali, sme sa či lekárka zo Závodu odišla do dôchodku. "Táto lekárka ešte nebola taká stará, aby musela odchádzať do dôchodku, ale zrejme dostala lepšiu pracovnú príležitosť," skonštatoval Szalay.

Obyvatelia obce Závod sú nahnevaní, že v čase koronakrízy prišli o lekára."Delta, či čo ja viem čo možné, a kto sa o nás bude starať. Nech sa vláda ukáže a nie na dovolenky idú a somariny. Toto je hanba celého Slovenska aj tej vlády," povedala miestna obyvateľka. "Je to veľmi zlé bez lekára. Sme dosť veľká obec," skonštatovala ďalšia.

Keďže všeobecných lekárov je nedostatok, župa nemá veľa možností. "Tento konkrétny prípad, ktorý je v obci Závod budeme riešiť tým, že pacientov budeme musieť prerozdeliť," uzavrel Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy