Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analytik varuje: Ak sa nebudeme očkovať, ľahko sa môže stať, že budeme sedieť doma v lockdowne všetci
Zdielať na

Analytik varuje: Ak sa nebudeme očkovať, ľahko sa môže stať, že budeme sedieť doma v lockdowne všetci

BRATISLAVA / Kým politici sa predbiehajú, komu viac leží na srdci blaho ľudu, odborníci hovoria jasne - ide nielen o ekonomiku, ale aj dosiahnutie kolektívnej imunity a ochranu tých, ktorí sa očkovať nemôžu. Preto sú len dve možnosti - buď sa nechať zaočkovať, alebo dodržiavať protipandemické pravidlá. Inak sa môže stať, že onedlho skončíme v lockdowne opäť všetci.

Pre návrat do normálu musí každý z nás niečo urobiť. Časť sa dala zaočkovať. Tá druhá musí prispieť tým, že sa bude viac chrániť. Napríklad testovaním, či karanténou. A to preto, aby sme sa opäť nezatvorili ale viedli normálnejší život. Nie získavali výhody. Minister zdravotníctva už niekoľko týždňov opakuje, že zvýhodnenie očkovaných je len jedno.

"Očkovaní ľudia majú jednu obrovskú výhodu. Budú zdraví. A keď náhodou ochorejú, tak majú veľkú šancu, že na to nezomrú," povedal v relácií Analýzy Na hrane minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Očkovaní však naďalej musia nosiť rúško, či dodržiavať hygienické opatrenia. Dodatočné pravidlá pre neočkovaných preto odborníci nepovažujú za šikanu.
"Určite to nie je šikana. Toto je vysoko odborný prístup. My z toho medicínskeho pohľadu, epidemiologického pohľadu vidíme, že to očkovanie je bezpečný, účinný a jediný nástroj, ktorý máme na zastavenie pandémie," uviedla epidemiologička Alexandra Bražinová.


Teda na zabránenie tomu, aby sme opäť skončili zavretí vo svojich domácnostiach. Covid totiž podľa expertov nevymizne. "Koronavírus si na nás počká. On naozaj nikam neodchádza, on sa snaží prežiť. To znamená, on bude v našom okolí a aj keby sme sa ho zbavili v rámci SR, on si na nás počká v zahraničí a časom si asi naozaj každého nájde," skoknštatoval matematik Richard Kollár.



Čiže matematický predpoklad už dnes hovorí, že každý si prejde buď tým, že sa zaočkuje, alebo sa infikuje. Príznaky nového variantu sú iné. Pripomínajú skôr nádchu. "Veľa ľudí možno nevyhľadá ani testovanie ani lekára a tým pádom sa nám môže naozaj rozhorieť nejaké ohnisko. Veľmi bude záležať na individuálnych príbehoch ľudí," dodal Kollár.


Najprv boli ohniskami svadby, krstiny, pohreby, verejné podujatia, neskôr školy. Presne toto by sa podľa odborníkov tento rok zopakovalo, ak by nebola vakcína. Len horšie. Dôvod - infekčnejší delta variant. "Má také charakteristiky šírenia, že každý, kto je nezaočkovaný a stretne sa s človekom infikovaným týmto delta - variantom, tak sa nakazí," vysvetlila epidemiologička Bražinová.


Nie je to tak dávno, čo sme nemohli ani vychádzať z domu. Všetci sme potrebovali test čo i len na vstup do práce, či dokonca cestu hromadnou dopravou.
"Autobusom, vlakom, a tak ďalej, budú potrebovať 7 dňový test. Je to na ich ochranu," tvrdil začiatkom januára exšéf zdravotníctva Marek Krajčí.

Mnohí sa v apríli potešili otvoreniu reštaurácií, a to aj za cenu nutnosti testu, či rúška. Prísne regulovaný bol vstup do obchodu, či fitnescentra. Teraz je obmedzení ešte menej. Akurát nezaočkovaní potrebujú test, či karanténu po návrate zo zahraničia. Zatiaľ.

"Vidíme z tých krajín, kde sa to šíri, že sa rýchlo infikujú všetci nezaočkovaní. Toto samozrejme nechceme, lebo by muselo dochádzať k masovému zatváraniu škôl, prevádzok aj k lockdownu," uviedla epidemiologička Bražinová.

Minister zdravotníctva oznámil, že reprodukčné číslo v česku sa zvýšilo nad 1. To znamená, že sa tam covid šíri už komunitne. Preto prišiel s výzvou. "Chcem občanov znovu vyzvať. Zaregistrujte sa, nechajte sa očkovať, spolu s tým zvládneme pandémiu lepšie," vyhlásil Lengvarský.

Nezaočkovaní by teda podľa odborníkov mali vo vlastnom záujme urobiť viac, ako očkovaní. Len nedávno tak museli robiť všetci. "Každý z nás má šancu momentálne pomôcť tomu, aby sme mohli zostať v tom režime, aký máme dnes," uzavrel matematik Richard Kollár.

Najčítanejšie správy