Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľudia pod vplyvom alkoholu by sa kúpaniu mali vyhnúť
Zdielať na

Ľudia pod vplyvom alkoholu by sa kúpaniu mali vyhnúť

Zdroj: TASR/František Iván

Na Slovensku sa utopí viac ľudí ako v prímorských krajinách

"Na Slovensku sa ročne utopí približne 150 ľudí, z toho asi 20 detí. Slovensko je raritná krajina z hľadiska množstva utopených. V podstate máme viac utopených ako prímorské krajiny. A práve na Slovensku je aj vysoké percento ľudí utopených pod vplyvom alkoholu," uviedol Samuel Hruškovic z Rescue Team Slovakia.

Medzi najčastejšie príčiny utopenia patrí najmä konzumácia alkoholu a mnoho prípadov nastáva aj vplyvom zlyhania telesných funkcií. Pobyt na slnku môže spôsobiť úpal. Pri následnom páde do vody, môže dostať organizmus šok z chladnej vody a dôjde k utopeniu.

"Je to presne tak, ako keď je šofér pod vplyvom alkoholu. Jeho pozornosť je horšia, oveľa pomalšie vyhodnocuje danú situáciu a hlavne alkohol dáva odvahu, človek si neuvedomuje svoje správanie," skonštatoval.

Navyše, okrem utopenia hrozí v prípade kúpania a pitia alkoholu aj riziko úrazov. Podnapitý človek, ktorý príde k vode, si neuvedomuje, aké podmienky v danej lokalite sú. Výnimkou totiž nie sú ani úrazy krčnej chrbtice po skoku do vody s nízkou hladinou.

Určiť, koľko môže človek vypiť, aby sa mohol bezpečne kúpať, sa nedá. "Každý organizmus reaguje na alkohol inak. Niekomu stačí málo, niekto znesie viac. Je dobré, aby v partii vždy ostal niekto v reáli, kto dá na ostatných nejakým spôsobom pozor," zhodnotil Hruškovic.

Zdielať na

Najčítanejšie správy