Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia na východe Slovenska bojujú s nedostatkom vody. Pre extrémne horúčavy im dokonca začínajú vysychať studne
Zdielať na

Ľudia na východe Slovenska bojujú s nedostatkom vody. Pre extrémne horúčavy im dokonca začínajú vysychať studne

HORNÝ ZEMPLÍN / Ľudia na východe Slovenska bojujú s nedostatkom vody. Pre extrémne horúčavy im dokonca začínajú vysychať studne. V okrese Snina pritom vyše 20 obcí nemá vodovod. Ľudia si zatiaľ pomáhajú navzájom. V niektorých obciach vyschli studne úplne a starostovia už zháňajú cisterny. Ak budú horúčavy pretrvávať, situácia bude kritická. No problémom v regióne môže byť aj hĺbka studní.

Viaceré obce na krajnom východe hlásia nedostatok vody. Studne začínajú vysychať, Tvrdia, že o niekoľko dní bude situácia kritická.


"No je to zlé, je to zlé, lebo treba polievať. A potom už treba zapínať čerpadlo. Ale viete, každý potom čerpá," povedal obyvateľ obce Klenová.

"Je kritická situácia, pretože čakáme, že úplne vyschne," skonštatoval muž z obce Brezovec.

"V posledných dňoch aj tu na krajnom východe ľudí trápi nedostatok pitnej vody, hlavne v domových studniach," vysvetlil vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Okresného úradu v Snine Roman Gallik.


Pre dlhodobé sucho a extrémne horúčavy došlo k zníženiu hladiny spodných vôd. Mnohí majú už iba posledné zásoby vody, v obci Klenová niekoľkým rodinám vyschli studne úplne."Snažím sa zakúpiť dve cisterny, tisíclitrové," povedal starosta Klenovej Slavomil Voloch.

"Ponúkli sme starostom obce zabezpečiť cisterny na pitnú vodu," uviedol Gallik.

"Prípadne prečerpáme z jednej studne do druhej, ľudia si pomôžu, ale je to problém," skonštatoval starosta Breznoviec  Miroslav Solomon.

"Môžeme povedať, že zrážky sa tam nebudú vyskytovať v priebehu najbližších 10 dní. Bude to veľmi lokálna záležitosť, takže to sucho sa tam môže naďalej predlžovať. Tie studňe zrejme budú vysychať aj naďalej," informoval meteorológ Najlepšieho počasia Daniel Cibuľa.

V okrese Snina je 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 dokonca ani vodovod. Ak udrú takéto horúčavy, miestni vedia, že s vodu zo studne musia šetriť.

"Keby sme ju používali tak, ako stále, tak už je prázdna. A na pitie kupujeme všetko v plastoch," zhodnotil obyvateľ obce Brezovec.

Podľa odborníkov môže byť problémom aj hĺbka studne. "Ľudia si myslia, že ak im stačia studne v hĺbke do 10m čo kedysi stačilo, dnes to už tak nie je," povedal Gallik.


Hoci sa v okrese Snina nachádza priehrada Starina, ktorá zásobuje vodou dva kraje, obyvatelia v jej tesnej blízkosti nemajú ani vodovod. Riešenie má však prešovský kraj na stole- v regióne prebehol vlani hydrogeologický prieskum a prvé vrty ukázali výdatný zdroj vody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy