Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kuriózne odťahovanie motorového vozidla: Previezť bolo treba záchranný vrtuľník
Zdielať na

Kuriózne odťahovanie motorového vozidla: Previezť bolo treba záchranný vrtuľník

BRATISLAVA / Po tragickej nehode, ktorá sa stala na úseku diaľnice D2, bolo nevyhnutné privolanie vrtuľníka. Nakoniec im funkciu záchrany neposkytol. Pre technický problém totiž nemohol vzlietnuť z diaľnice. Pomohol tak žeriav a odťahovka.

Nezvyčajný pohľad sa naskytoval šoférom, ktorý išli po bratislavskom obchvate. Na návese odťahovej služby sa miesto pokazeného auta viezol záchranársky vrtuľník.

Dôvod bol prostý. Po, žiaľ, tragickej nehode v momente, keď chcel vrtuľník odletieť na základňu došlo pri štarte k technickej poruche. Konkrétne bol problém s prívodom paliva. "Vrtuľník nenakladáme každý deň a tobôž nie vrtuľník, ktorý zachraňuje dennodenne životy. Tak sme veľmi radi, že sme mohli priložiť ruku k dielu," konštatoval Vladimír Podmanický zo zásahovej odťahovej služby. 

Vrtuľník naložili na odťahovú službu pomocou žeriavu. Pred samotnou nakládkou museli na diaľnicu prísť leteckí mechanici, ktorí stroj museli pripraviť na prepravu. Len pre predstavu, vrtuľník váži takmer tri tony. "Na prepravu chlapci z dielne z letiska museli zdemontovať celú vrtuľu. Listy sme museli naložiť zvlášť kvôli rozmerom," opísal akciu odťahovania Vladimír Podmanický. V sprievode polície odťahová služba priviezla záchranársky pokazený vrtuľník až na bratislavské letisko. Práve tam majú leteckí záchranári svoju základňu, kde sa mechanici pozrú na problém a odstránia ho. 

Pokazený záchranársky vrtuľník musí z návesu zložiť špeciálny žeriav, čo bude trvať približne hodinu. Až do odstránenia poruchy bude lietať náhradný stroj. "Prevádzka leteckej záchrannej služby na základni v Bratislave bola v krátkej dobe obnovená záložným vrtuľníkom, ktorý tam dnes odletel z domovskej základne v Poprade. Posádka je už pripravená a v plnom nasadení pomáhať ďalej," informovala Zuzana Hopjaková, hovorkyňa leteckých záchranárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy