Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Mária oslávila 99 rokov. Prezradila svoj recept na dlhovekosť
Zdielať na

Mária oslávila 99 rokov. Prezradila svoj recept na dlhovekosť

HUMENNÉ / Je veľa ovocia, zeleniny a veľa spí. To je úplne jednoduchý recept na dlhý život od najstaršej Humenčanky. Pani Mária Poláková oslávila 99 rokov a odísť sa ešte nechytá. Dlhovekosť majú v rodine v génoch. Babička bola kedysi výborná speváčka a napriek úctyhodnému veku zaspievala aj pred našou kamerou.

Podľa mestskej matriky je 99-ročná pani Mária najstaršia Humenčanka. "Narodila sa ako jedináčik, otca nepoznala, nemala ešte ani rok a odišiel do Ameriky, tak sa trápili celý život, talentovaná na všetky roboty, či na šitie, či na tkanie," prezradila viac dcéra oslávenkyne, Mária Kirschnerová.

Je babičkou siedmich vnukov a má 17 pravnukov. Z jej štyroch detí žijú už len dve. "Dobre sa moja dcéra stará, až veľmi dobre, kŕmi ma všelijakými lahôdkami, veľa zeleniny, veľa ovocia, ma kŕmi ako prasiatko, tak aj dlho žijem," pochválila sa starostlivosťou dcéry, Mária Poláková. Počas svojho života okrem rôzneho vyšívania bola predovšetkým speváčkou. "Bola výborná speváčka, aj nám to ešte dokázala v takom úctyhodnom veku," reagoval na životaschopnosť najstaršej humenčanky primátor mesta Miloš Meričko. 

Dlhovekosť majú v génoch. Prababka pani Márie sa dožila 104 rokov. "Vždy hovorí, že ona si ešte požije," povedala dcéra s prognózou do budúcnosti. V ďalšie vitálne roky verí aj primátor Miloš Meričko: "Žije tu už takmer storočnicu, chcem veriť, že budúci rok sa stretneme, a že bude zdravá a čiperná." 

Recept Márie Polákovej na dlhovekosť vidí v jedení veľa zeleniny, ovocia, pohybe a dobrom spánku. "Vonku sa poprechádzam, modlím sa a veľa spím," podelila sa o svoj recept 99- ročná Mária. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy