Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská obchodná a priemyselná komora upozorňuje: Najväčší problém je kvalifikovaná pracovná sila, ani Ukrajina už nestačí
Zdielať na

Slovenská obchodná a priemyselná komora upozorňuje: Najväčší problém je kvalifikovaná pracovná sila, ani Ukrajina už nestačí

BRATISLAVA / Návrat z ekonomickej krízy, ktorú urýchlili protipandemické opatrenia, bude podľa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory problematický. Na to, aby sme využili peniaze z "Plánu obnovy a odolnosti", ktoré poskytuje EÚ, potrebujeme nielen dobré projekty, ale najmä tých, ktorí ich uskutočnia. Slovensko však podľa nich nemá kapacity. Chýba najmä kvalifikovaná pracovná sila. Mladí ľudia odchádzajú preč a školský systém potrebuje radikálnu zmenu systému.

Z celkového balíka 750 miliárd, ktoré EÚ poskytuje členským štátom, Slovensko nevyužilo možnosť pôžičky, ale sústredilo sa iba na granty v rámci Plánu obnovy a odolnosti. "Všetky južné krajiny si zobrali oboje, zrejme tá ekonomika to potrebovala," povedal podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Július Kostolný.


Na pôžičky EÚ vyčlenila z celkového balíka 360 miliárd a na projekty 390 miliárd. Slovensko má dlhodobý problém v čerpaní fondov na projekty, tentoraz však po pandémii prichádza ďalší. Mnohí ľudia po strate zamestnania, alebo obmedzeniach, zmenili zamestnanie.

"Najväčší problém pre nás je kvalifikovaná pracovná sila, ani Ukrajina už nestačí," uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily už nesužuje len regióny s tradične vysokou zamestnanosťou ako je napríklad Bratislava, ale aj tie s nízkou, napríklad v prešovskom kraji.

Ak chýba kvalifikovaná pracovná sila, vážnym problémom bude realizácia projektov. "My také kapacity nemáme na Slovensku - tri nové nemocnice, alebo reparovať železnice 160 km, to normálne trvá 14 rokov, my to máme vystavať za 6.," myslí si Kostolný.


Problém s pracovnou silou podľa SOPK sa síce stáva neúnosným teraz, ale ide o dlhodobé neriešenie školstva. "Všetci vnímame , že sa výrazne znížila úroveň vzdelávania.Nepokrýva to, čo trh potrebuje," skonštatoval Mihók.


Školstvo potrebuje zásadnú hlbokú zmenu systému, inak začne masový exodus mladých ľudí do zahraničia a vnikne nám ďalší problém v dôchodkovom systéme. Neriešené problémy minulosti sa dnes ukazujú oveľa vypuklejšie a oveľa ťažšie dokážeme čeliť problémom súčasným postpandemickým.

"Ľudia uvažujú v podstate v mesačných intervaloch, to je z hľadiska podnikania nebezpečné," povedal predseda SOPK Mihók.

Vyplýva to z neistoty, či sa vráti ďalšia vlna, aké budú opatrenia a v ako stave bude napríklad aj trh a ceny. "Ukazuje sa, že situácia vyvoláva veľký nárast vstupov surovín, alebo polotovarov," uzavrel Mihók.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy