Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obetoval svoj život, aby zachránil druhých. Učiteľ Jaroslav Budz získal ocenenie in memoriam
Zdielať na

Obetoval svoj život, aby zachránil druhých. Učiteľ Jaroslav Budz získal ocenenie in memoriam

VRÚTKY / Učiteľa-hrdinu ocenila Žilinská župa in memoriam ako osobnosť tohto kraja. Celé Slovensko pred rokom šokovala tragédia, keď do Spojenej školy vo Vrútkach vtrhol bývalý žiak s nožom v ruke. Zranil žiakov i zamestnancov školy. Jaroslav Budz, zástupca riaditeľky, ktorý sa snažil zabrániť nešťastiu, zraneniam podľahol. Po tomto strašnom incidente policajti útočníka zastrelili.

"Nuž verte, my vás nechceme poučovať, chceme, aby ste popremýšľali o skúsenostiach nás starších, my vám radi sprostredkujeme," prihováral sa Jaroslav Budz študentom na stužkovej slávnosti pol roka predtým, ako zomrel rukou vraha. Dobre vedeli, že svoje slová myslí úprimne. Bol to ich obľúbený pán učiteľ, ktorému sa mohli pokojne zdôveriť.


"Každého študenta vedel vypočuť, a nechal si to pre seba, mali k nemu dôveru, vedel im poradiť, vedel veľa vecí usmerniť, aj z tohto psychologického hľadiska, možno stačilo len vypočuť tých žiakov," uviedla Majka, manželka nebohého učiteľa Jaroslava.

"Mi pomáhal, lebo nedávno som mala skúšku z matematiky, bol ochotný mi pomôcť," povedala so slzami v očiach študentka.


Manželka nebohého Jaroslava spomína na to, že vždy, keď išli spolu po meste, prihovárali sa mu bývalí žiaci.
"Koľko razy prešla hodina, čo toľkých sme stretli a každý sa s ním chcel s ním porozprávať," dodala Majka.


"Bol hrdinom najväčším a hlboko v srdci ho budeme vždycky mať,"
povedal jeden zo študentov.


Jeho žena Majka sa neubránila slzám, keď prevzala ocenenie za jeho statočný čin, keď sa snažil zastaviť mladého muža, ktorý vyčíňal v škole s nožom v ruke. "Pán Budz ukázal silu svojej osobnosti, charakter, že mu bol prednejší život iných pred svojim. To by malo nás všetkých zastaviť a naozaj vzdať hold," skonštatovala predsedkyňa Žilinskej župy Erika Jurinová.


A Majka s ľútosťou spomína, ako si v minulosti jej milovaný manžel sám prevzal ocenenie za jeho učiteľskú prácu, či Jánskeho plaketu za darovanie krvi. Vtedy bol na pódiu a ona v hľadisku. "Človek by bol veľmi naňho hrdý a ja som bola naňho hrdá už za života kým bol s nami,"  uviedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy