Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Preočkovanosť Slovákov dosahuje mizivé čísla. Politici naprieč spektrom vyzývajú k zodpovednosti
Zdielať na

Preočkovanosť Slovákov dosahuje mizivé čísla. Politici naprieč spektrom vyzývajú k zodpovednosti

BRATISLAVA / Ak sa dáte očkovať, jednou z výhod by malo byť to, že získate slobodu minimálne pri cestovaní, či návšteve v reštaurácii. Preočkovanosť Slovákov však dosahuje minimálne čísla a spôsobuje, že o kolektívnej imunite voči vírusu môžeme len snívať.

Slovensku chýba takmer 1 a pol milióna ľudí k zaočkovanosti, ktorá by mala dosiahnuť kolektívnu imunitu. Politici naprieč politickým spektrom, hoc uznávajú dobrovoľnosť vakcinácie, volajú po zodpovednosti. "Keď sa chceme vyhnúť delta variantu a problémom, ktoré sú s tým spojené, tak odhady hovoria o tom, že by malo byť zaočkovaných 90% populácie. Myslím si, že k tým 70% by sme sa mali priblížiť čím skôr, " uviedol šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Zvažoval som očkovanie dlho, napokon som sa zaočkovať dal pretože mám v rodine astmatika a zároveň lekárku a nechcel som nič podceniť," povedal podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš.

"Máme tu negatívny trend a to je delta variant koronavírusu, ktorý ohrozuje obyvateľstvo viac než iné mutácie. Preto by som chcel týmto vyzvať občanov, aby boli mimoriadne opatrní a ak to je možné, aby sa čo najviac vyvarovali styku s inými ľuďmi,"  vyhlásil Juraj Gyimesi z hnutia OĽaNO.

"Pripravujeme sa a vidieť to aj na tom, ako veľmi vážne berieme tieto veľmi skoré informácie napríklad o tomto indickom variante," povedal podpredseda vlády Richard Sulík z SaS.

Jednou z výhod po revolúcií v roku 1989, a hlavne po vstupe do EÚ, boli otvorené hranice a práve očkovanie nám má toto privilegium prinavrátiť.  "Nemali by v tomto prípade byť tak byrokratizovaní, ako tí čo zaočkovaní nie sú. Minimálne toto by som videl ako istý rozdiel, pretože robia ďaleko viacej pre seba z hľadiska zdravia, a keď robia pre seba, robia aj pre tých ostatných medzi ktorými sa nachádzajú, " zareagoval Ján Richter zo Smeru-SD na otázku v relácií Na Hrane o tom, či by mali byť zvýhodnení nezaočkovaní.

"Tí ľudia, ktorí sú zaočkovaní chcú byť slobodnejší. Chcú byť samozrejme aj aktívni v práci a mať možnosť navštevovať či už reštaurácie ale aj cestovať," myslí si Tomáš Drucker z mimoparlamentnej Dobrej Voľby.

"Ja sa osobne stotožňujem s týmto konceptom pretože tým napĺňame účel očkovania. Inak by v podstate nemalo zmysel ak by ľudí nepomohlo vrátiť do normálneho života," uviedla šéfka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Biháriová.

"Opoziční politici, a hlavne bývalý trojnásobný premiér, ktorý neviem ktorej zdravotníckej fakulty je absolventom, povedať, že očkovanie sú pokkusy na ľuďoch, je vysoko nezodpovedné  a myslím si, že v tejto chvili by sme mali ťahať za jeden povraz všetci," uzavrel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy