Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rákociho kaštieľ je po troch rokoch otvorený pre verejnosť
Zdielať na

Rákociho kaštieľ je po troch rokoch otvorený pre verejnosť

BORŠA / V Borši v okrese Trebišov sa stretla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s maďarským prezidentom Jánošom Áderom. Spoločne po rozsiahlej rekonštrukcii otvorili kaštieľ Františka II. Rákociho. Bol významnou postavou spoločných dejín, keďže bol vodcom posledného protihabsburgského stavovského povstania.

František Rákoci II. sa tu narodil v roku 1676, rekonštrukčné práce trvali skoro tri roky. "Stále sa robili nejaké rekonštrukcie, nikdy sme nemali toľko peňazí, aby sme to opravili naraz," povedala starostka obce Borša. 

Slovensko aj Maďarsko sa nakoniec dohodli, že pre obe štáty ide o prioritu. Život a činy Rákociho, totiž zásadne zmenili spoločné dejiny. "Rákoci sa stal kniežaťom a viedol Uhorsko, územie neopustil ani po smrti," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. "Pod jeho menom bojovali tisíce vojakov a chceli tú istú slobodu," povedal maďarský prezident János Áder.

Historický areál mali podľa dohody obe štáty rekonštruovať spoločnými silami. Slovensko však na to vyčlenilo iba minimum peňazí. Takmer všetko zaplatila maďarská strana. "Aby konečne mohol byť hodný svojho ducha a rodiny, ktorá ho kedysi vlastnila," uviedol Áder. "Spoločný projekt to aj bol, aj keď Slovensko ho financovalo menej," povedala Čaputová. Kaštieľ je voľne prístupný verejnosti. Jeho súčasťou sú nové moderné expozície zo života vzácneho rodáka. V pohraničí ide o mimoriadne navštevované miesto. "Vidieť to zhmotnené je veľký zážitok," uviedla Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy