Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Rodičia v Pezinku majú strach o svoje ratolesti. V okolí škôl a škôlok sa potulujú diviaky
Zdielať na

VIDEO: Rodičia v Pezinku majú strach o svoje ratolesti. V okolí škôl a škôlok sa potulujú diviaky

PEZINOK / Problém s odvážnymi diviakmi trvá v Pezinku už niekoľko rokov. Potom, čo obyvateľom zakázali divú zver kŕmiť, diviaky vyrazili za potravou do mesta. Najnovšie ich videli v areáli základných a materských škôl. Mesto preto zvolalo krízový štáb. Výsledkom rokovania sú rázne kroky na to, aby sa podobná situácia v budúcnosti už neopakovala.

Stádo asi dvadsiatich divých svíň včera prechádzalo medzi rodinnými domami. Čriedu tvorili dospelé jedince so svojimi mláďatami, ktoré často vidia ľudia pod oknami. Niekedy musí dokonca prísť polícia, aby ich rozohnala. "Zatiaľ nemám ten pocit, že by som sa mala báť. Ale už som počula, že boli veľmi blízko aj v meste," hovorí jedna z obyvateliek. 

Naposledy sa zatúlali aj do areálu základnej školy

Nevyhli sa ani škôlke. Kým sa jedna skupina ľudí diviakov zastáva, tá druhá bije na poplach. "Viacerí rodičia, vlastne ich deti, ktoré chodievali zo školy samé pešo, tak momentálne ich vozia aj do školy, aj zo školy. Lebo sa boja, aby ich niekde nestretli,"  hovorí pani Andrea. 

Problém vznikol v čase, keď ich ľudia začali kŕmiť a stratili plachosť

Keď im to mesto zakázalo, zver sa rozhodla ísť potravu hľadať. Zrejme posledná kvapka padla, keď navštívili školský dvor. Ešte v ten deň mesto zvolalo krízový štáb. "Hocijaké šuchnutie a hneď sa otáčam a sa proste bojím, aby niekde na mňa nevybehli večer," hovorí pani Andrea. 


Po novom už v lokalite zarastených vinohradov v blízkosti sídliska Muškát osadili tabule aj poľovníci, ktorí sa vo zvýšenej miere začínajú venovať odlovu diviakov. "Intenzívny odlov vo všetkých polohách, to znamená od lesa, vo viniciach a teda aj v lokalitách, ktoré sú aj pri bytových jednotkách," informuje primátor Pezinka Igor Hianik. 

Poľovníci chodia každý deň na pochôdzky a opätovne vyzývajú ľudí, aby zver nekŕmili

Jedného diviaka sa im podarilo streliť už včera. "Tam musia byť prísne bezpečnostné opatrenia, pretože tam je rovina. My sa pokúsime odtiaľ ich vytlačiť. Pokiaľ nebudú tam mať krmivo, tak musia ho zákonite hľadať a pôjdu niekde do polí," hovorí predseda poľovníckeho združenia Ján Hacker. A na to sa poľovníci dobre pripravia.

Odlov bude v najbližších dňoch či mesiacoch prebiehať takto

"Bude sa loviť hlavne medzi jedno až trojročnými jedincami. Nie tie, ktoré vodia mladé prasiatka a od jesene by sa postúpilo aj k odlovu práve tých jedincov, ktoré majú tú reprodukčnú vlastnosť," hovorí primátor Pezinka Igor Hianik. 

Poľovníci miestnych varujú, aby mali psov na vôdzkach

Ukazujú taktiež na dlhodobý problém zarastených vinohradov, v ktorých sa zver ukrýva. "Chcem poprosiť vlastníkov pozemkov, aby tieto nálety odstraňovali a bude po probléme," hovorí predseda poľovníckeho združenia Ján Hacker. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy