Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na školách nemajú jasno v tom, či ich otvoriť, neotvoriť a pre koho
Zdielať na

Na školách nemajú jasno v tom, či ich otvoriť, neotvoriť a pre koho

BRATISLAVA / V školách ešte aj dnes prevláda neistota. Rozhodnutie ministra si totiž vykladajú rôznorodo. Napriek celým Slovenskom jedni otvarajú pre všetky deti, iní zas len pre kritickú infraštruktúru a rodičov, ktorí nemôžu robiť z domu. Postupne sa ale vyprofilovalo viacero modelov výuky. Napríklad aj online výuka priamo v škole.

"Situácia v škole je jeden veľký chaos. Informácie, ktoré dostávame sú zmätočné," - takýto oznam pre rodičov visí na stránke obce Bernolákovo, kde sa nakoniec starosta rozhodol školu otvoriť pre všetky deti.

"Je umožnená prezenčná výučba pre materské školy, pre prvý stupeň základných škôl a pre končiace ročníky stredných škôl. A to prednostne pre tie deti tých rodičov, ktorí musia pracovať z pracoviska alebo pre deti, ktoré nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu," povedala Michaela Barnová z komunikačného odboru ministerstva školstva.

Starosta bratislavskej mestkej časti Ružinov Martin Chren ale dodáva.: "Je tam to slovíčko prednostne. To znamená, že nie je zakázané otvoriť školy pre všetkých. Čo ale nechceme spraviť z obáv pre bezpečnosť."

V Bratislave viacero základných škôl riešilo situáciu na poslednú chvíľu. Napríklad v Petržalke ešte ani o 13 hod. popoludní si neboli istí, či v pondelok otvoria pre všetky deti alebo nie. Pritom aj v hlavnom meste panuje rôznorodosť riešení v tejto súvislosti. V Petržalke nakoniec tiež len pre vybrané deti.

Mária Halašková, hovorkyňa mestského úradu v Petržalke povedala: "Od 8. marca bude v prevádzke prvý stupeň všetkých 11 škôl."

"Práve tieto deti, ktorých rodičia sú doma na homeoffice, práve tie sú pre nás najmenej nebezpečné," poznamenal Gabriel Kalna, riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho.

Prezenčné vyučovanie pre všetkých neotvára ani Staré mesto.

"Situácia, vykazuje najhoršie čísla, aké sme mali doteraz. Pokiaľ máme pandémiou prejsť, je potrebné maximálne znížiť mobilitu," hovorí Zuzana Aufrichtová, starostka Starého mesta.

Naopak Dúbravka, Lamač, či Rača chcú otvoriť školy pre všetky deti. Starosta Ružinova to ale vidí takto.

"Je veľa rodičov, ktorí nechcú poslať deti do školy. Keby sme ju otvorili pre všetkých, tak stratia nárok na pandemickú OČR a ešte môžu byť aj stíhaní za záškoláctvo," hovorí Martin Chren.

V rozhodnutí otvoriť, či neotvoriť panuje nezhoda aj v inom regióne.

Čo mesto a dedina, to iné nariadenie. Jedni od pondelka otvoria, iní nie. Takto to vyzerá v Trenčianskom kraji.

"Počas tohto týždňa do našej školy nastúpilo 86 percent žiakov. Od pondelka otvárame, neselektujeme deti," hovorí Ivana Škrteľová, riaditeľka ZŠ Energetikov v Prievidzi. 

V krajskom meste Trenčín budú naopak jasle, škôlky a školy zatvorené a to na základe vyhlášky, ktorú vydali hygienici.

"Otvorená bude len škôlka a školský klub pre deti lekárov, záchranárov a integrovaného záchranného systému," dodáva hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Naopak všetky deti víta v škole okres, ktorý bol ešte nedávno čierny. Už od pondelka mesto Nitra otvára materské a základné školy pre prvý stupeň. Otvorená bude aj umelecká škola.

"O rozhodnutí rozhodol krízový štáb na základe ministerstva, ktoré vychádzalo z vyhlásení vlády," povedal nitriansky viceprimátor Miloslav Spoták. 

Mesto rozhodlo, že do školy pôjdu všetky deti a nie len tie, ktorých rodičia musia chodiť do práce.

"Keby otvoríme len pre časť detí by sa zamedzilo dištančné vzdelávanie, pre tie čo budú doma," dodal Miloslav Spoták.

V Prešove, v treťom najväčšom slovenskom meste otvoria v pondelok všetky materské i základné školy. Výnimkou je len zopár lokálne zatvorených tried.

Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek vraví: "V prípade prvého stupňa uprednostníme tých žiakov, ktorí budú mať čestné prehlásenie o tom, že obaja rodičia pracujú fyzicky na pracovisku."

Problémom je ale to, že školy sú odkázané na férovosť rodičov.

"Nemáme prehľad, ktorí rodičia na tom homeoffice môžu ostať, ktorí nemôžu," vraví riaditeľ Gabriel Kalna.

Neistota ohľadne otvárania a podmienok na školách vládne už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy