Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestovný ruch na Slovensku melie z posledného. Nádejou bola letná sezóna, no aj tá zhasína
Zdielať na

Cestovný ruch na Slovensku melie z posledného. Nádejou bola letná sezóna, no aj tá zhasína

BRATISLAVA / Cestovný ruch na Slovensku melie z posledného. Malou nádejou je otvorenie letnej turistickej sezóny. Pri aktuálnom vývoji pandemickej situácie u nás však aj táto nádej vyhasína. Aj z toho dôvodu sme pre zahraničných turistov neatraktívnou destináciou. Turizmus tak bude odkázaný na domácich návštevníkov, ale aj na ďalšiu pomoc od štátu, keďže 100 miliónov vyčlenených na dva roky, stačiť nebude.

"Ubytovacie zariadenia mali pokles o 90% v porovnaní s februárom minulého roka. V prípade reštaurácií tento pokles je niečo cez 70%," povedal prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.


A ani Prognózy na tento rok nie sú vôbec priaznivé. "Čiary, ktoré preukazujú vývoj počtu prenocovaní na Slovensku, v roku 2019 to je tá zelená, v roku 2020 tá modrá, a červená to je tá naša prognóza pre tento rok. Z toho je zrejmé, že čísla budú ešte horšie ako minulý rok," povedal prezident Zväzu cestovného ruchu Harbuľák.

Je to ako začarovaný kruh. Nepriaznivý prognózu ovplyvňuje nepriaznivý vývoj pandémie a to nezáujem zahraničných turistov k nám cestovať. "Tí nám klesnú v porovnaní s rokom 2019 o viac ako 70%," myslí si Harbuľák.


Zostáva preto dúfať, že to potiahnu domáci rovnako ako zostáva dúfať, že letná sezóna vôbec bude.
"Ak nebude letná sezóna, tak po tom roku, ktorý sme mali obrovský prepad už cestovný ruch vôbec nebude fungovať. To už budú len také zlomky podnikateľov, ktorí kde tu, budú čosi poskytovať. To už budú len zlomky podnikateľov, ktorí budú fungovať," dodal prezident zväzu.


Do komárňanského Pekla sa už viac ako 4 mesiace nikto nedostal, dokonca z neho dochádzajú zamestnanci.
Musia si hľadať prácu v inom segmente. Hotel má postele v 30 izbách prikryté fóliou od októbra. Čakajú na povolenie otvoriť.  "Už včera bolo neskoro... O prácu príde viac ako 20 ľudí," zhodnotila situáciu majiteľka hotela Peklo Tatiana Hebelková.



Zväz cestovného ruchu okrem iného žiada vládu o ďalšiu finančnú injekciu. Keďže tá prvá sa rozkotúľala rýchlejšie ako sa pôvodne plánovalo. "Súčasných 100mil €, ktoré boli plánované na obdobie minulého roka, a tento rok, budú vyčerpané už za pomoc za minulý rok," uviedol Harbuľák.

"Pôvodne mali stačiť až do konca roku 2021. Tieto analýzy sme robili v lete, kedy trend vyzeral tak, že tú zimnú sezónu zachránime. Je téma navýšiť túto pomoc ak dovolíte, je to ohlásené na koaličnú radu v pondelok," informoval šéf rezortu dopravy Andrej Doležal.

Ministerstvo dopravy zaregistorvalo k dnešnému dňu v rámci schémy pomoci pre cestovný ruch takmer 6000 žiadostí. Schvaľovanie a vyplácanie však mešká. "Zhruba polovica žiadateľov dostala vyrozumenie o tom, že či ten príspevok bol schválený," ozrejmil Harbuľák. A ak aj bol nebol dostačujúci, čo hovoria aj skúsenosti samotných podnikateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy