Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nedostatkovým tovarom sú už aj injekčné striekačky. Pozrite, ako to vyriešili na západe Slovenska
Zdielať na

Nedostatkovým tovarom sú už aj injekčné striekačky. Pozrite, ako to vyriešili na západe Slovenska

STARÁ TURÁ / Nielen vakcíny proti Covidu-19, ale najnovšie aj injekčné striekačky a ihly začínajú byť nedostatkovým tovarom. Zatiaľ, čo ich po minulé roky v Starej Turej vyrobili ročne 20 miliónov, tento rok plánujú 100 miliónov. A zásobovať budú aj naše vakcinačné centrá.

O injekčné striekačky je v posledných mesiacoch obrovský záujem. "Robíme 24 hodín denne, 7 dní v týždni," povedal Teodor Lysák, Chirana T. Injecta Stará Turá. V minulých rokoch vyrobili ročne 20 miliónov striekačiek. Prednedávnom zvýšili počet na 60 miliónov a aby stihli uspokojiť všetkých, plánujú ešte pridať. "Plánujeme 100 miliónov," prezradil Lysák. Najnovšie si injekčné striekačky a ihly objednalo aj ministerstvo hospodárstva. "Je to subjekt hospodárskej mobilizácie, a preto od nich berieme striekačky," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Zo skladu v Starej Turej budú rozvážať injekčné striekačky a ihly do vakcinačných centier po celom Slovensku. "Dva milióny jedno mililitrové, dva milióny dvoj mililitrové a päť miliónov ihiel," ozrejmil Lysák. Používaním takýchto striekačiek sa podľa výrobcu minie z ampuliek všetka vakcína. "Dokážeme vytiahnuť maximum tekutiny. Nezostáva tam zvyšok," povedal Lysák. 


Prvú objednávku sa zaviazali vyrobiť a dodať do marca. Koľko si ich štát ešte kúpi a za akú cenu, zatiaľ prezradiť nechceli. Urobia tak až po podpise zmluvy. "Tu sa bavíme o centových výrobkoch, ktoré vedia zachrániť život," dodal Lysák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy