Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poľské Zakopané obsadili turisti. Tisíce ľudí bez rúšok oslavovalo v uliciach údajný koniec pandémie
Zdielať na

Poľské Zakopané obsadili turisti. Tisíce ľudí bez rúšok oslavovalo v uliciach údajný koniec pandémie

ZAKOPANÉ / Poľské Zakopané zažilo obrovské oslavy, ktoré mnohí označovali za údajný koniec pandémie. Tisíce ľudí, väčšinou bez rúšok, sa zhromaždili v uliciach, kde „žúrovali“. Polícia bola bezradná, dochádzalo ku konfliktom a opatrenia proti šírenia koronavírusu sa nedodržiavali.

Spontánna oslava sa strhla počas uplynulého víkendu v poľskom Zakopanom. Tisíce ľudí na hlavnej ulici Krupowki tancovali, objímali sa a spievali – to všetko bez rúšok.

Spúšťačom týchto osláv bolo predovšetkým uvoľňovanie pandemických opatrení. Otvorili sa lyžiarske svahy, hotely a niektoré reštaurácie. Priamo na mieste musela počas celého víkendu zasahovať polícia. Turistov bolo toľko, že sa opatrenia nedali udržať. 

"Spolu sme zasahovali 137-krát a uložili 65 pokút za nerešpektovanie pandemických opatrení. Snažíme sa, aby naše mesto bolo bezpečné," uviedol hovorca polície Roman Wieczorek. No a zatiaľ čo Poliaci na krupowkách tancovali a oslavovali, my na slovensko-poľských hraniciach sme sprísňovali režim.

Konanie turistov odsúdili aj politici a odborníci. Mnohí sa obávajú, že po spontánnych oslavách príde do dvoch týždňov trpké vytriezvenie."Ak uvoľňujeme opatrenia, musíme si byť vedomí toho, že naďalej sa treba správať zodpovedne, chrániť sa a dodržiavať odstupy. V tomto prípade sa to nestalo," povedal poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy