Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krajčí odvolal riaditeľa košického kardioústavu. Nahradil ho manažérom z oceliarní
Zdielať na

Krajčí odvolal riaditeľa košického kardioústavu. Nahradil ho manažérom z oceliarní

KOŠICE, BRATISLAVA / Minister zdravotníctva bez udania dôvodu odvolal šéfa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, Františka Sabola. Hoci ten je v reakciách zatiaľ veľmi zdržanlivý, jeho spolupracovníci ticho nie sú. Odvolanie považujú za neprofesionálne a dokonca plánujú petíciu za zotrvanie Františka Sabola. Po novom im má totiž šéfovať inžinier.

Ministerstvo argumentuje tým, že v novom dočasnom vedení sú aj dvaja špičkoví lekári a nový riaditeľ je krízovým manažérom. "Anton Jura je skúseným manažérom v oblasti krízového manažmentu, ekonomického riadenia a v projektovom riadení zmien," informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Rozhodnutie odvolania bol šok aj pre zdravotnícky personál Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. "Táto informácia nás šokovala a dotkla sa nás," hovoria zamestnanci. Odvolaný riaditeľ bol nie len manažérom, ktorý stál pri rozmachu špecializovanej nemocnice ale aj uznávaným kardiochirurgom.

Rozhodnutie padlo v tú najsmutnejšiu chvíľu. "Ku dňu, kedy pochovával vlastnú mamku," hovorí jeden zo zamestnancov. Aj preto sa ku svojmu odvolaniu vyjadrí až budúci týždeň. Pre denník Korzár v krátkom telefonickom rozhovore túto informáciu okomentoval, ako čerstvú a prekvapujúcu a vníma ju veľmi osobne: "Áno, minister ma odvolal z oboch funkcií bez udania dôvodu. Bol som pozvaný k nemu na rozhovor, kde mi to oznámil."

O dôvodoch nehovorí ani ministerstvo s tým, že pripraví transparentné výberové konanie. Od zmeny očakáva skvalitnenie zdravotnej starostlivosti. "Ministerstvo verí, že aj vďaka tomu sa podarí manažmentu pritiahnuť naspäť do nemocnice špičkových odborníkov, ktorí v uplynulých rokoch z ústavu odišli," hovorí Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy