Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spúšťa sa PCR testovanie kloktaním. Zvažuje to aj ministerstvo školstva pre školy
Zdielať na

Spúšťa sa PCR testovanie kloktaním. Zvažuje to aj ministerstvo školstva pre školy

BRATISLAVA / Téma testovania tentokrát bez šteklenia v nose. Po skúšobných testovacích kolách bude od soboty na niektorých miestach, zatiaľ v Bratislave, možné otestovať sa na Covid bez "špárania" sa v nose. Zníži to aj zaťaženie zdravotníkov. Kloktanie zvažuje aj ministerstvo školstva pre školy, a tak si to vyskúšala aj naša kolegyňa s dcérou.

Keďže práve tieto testy zvažuje Ministerstvo školstva SR použiť i na testovanie v školách, vyskúšala si ho aj 8-ročná dcéra redaktorky TV JOJ Lucie Stráňavovej. Po počiatočných obavách ale na slzy, či nepríjemné pocity nezostal priestor. "Trochu som mala obavy, že čo to je. Ale je to, akoby ste si umývali zuby a vyplachovali, ale je tá voda slaná," povedala Stelka, dcéra redaktorky TV JOJ Lucie Stráňavovej. "Ide o to, aby celková doba toho bola približne 1 minútu," ozrejmil Boris Klempa, virológ, Biomedicínske centrum SAV v Bratislave.

Voda do skúmavky a do niekoľkých hodín by mal byť známy výsledok z tohto typu testov. Možnosť kloktať, bude nateraz len v Bratislave. Postupne by mali pribudnúť viaceré miesta. Virológovia presnosť testov potvrdili opakovane. "To kloktanie, vy si vykloktáte z toho istého miesta, ako sa odoberá pomocou odberovej štetky. Je to veľmi senzitívna metóda. Funguje aj pre nízke virálne nálože a zároveň nie je možná falošná pozitivita," upresnil generálny riaditeľ Unilabs Alpha medical Peter Lednický.

Intenzívne na ich získaní pracuje aj ministerstvo školstva. Od utorka funguje špeciálna skupina a ponuka už bola zverejnená aj v európskom vestníku. "Podmienky sme zadefinovali tak, aby sme rozdelili kraje. Ale obmedzili sme to, aby to boli maximálne 4 kraje na 1 spoločnosť," vyjadril sa minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). "Čo sa týka samotného obstarávania, čakáme na jeho uverejnenie," povedal Lednický. "Sú ešte aj ďalšie varianty, ktoré sme komunikovali aj s kolegami z Rakúska. A to sú len takémalé výterové testy z prednej časti nosa," dodal Gröhling.

Testovanie kloktaním bude prebiehať nasledovne:

Pred kloktaním do rúk dostanete fľaštičku s fyziologickým roztokom, slamku a skúmavku s modrým uzáverom. Z ampulky s fyziologickým roztokom je potrebné odlomiť uzáver. 

Postup pri testovaní kloktaním: 

  1. Minimálne 2 hodiny pred odberom nesmiete: jesť, piť, fajčiť, žuť žuvačku, kloktať, robiť výplachy ústnej a nosovej dutiny, použiť spreje a kvapky do nosa, hrdla alebo ústnu vodu a umývať si zuby.
  2. Pred kloktaním si zhlboka odkašlite do vreckovky a vyfúkajte si nos.
  3. Vytlačte si tekutinu z ampulky do úst - jeden až dva dúšky. Roztok kloktajte aspoň 30 sekúnd.
  4. Pomocou slamky vypusťte tekutinu z úst do skúmavky a pevne ju uzavrite.
  5. Obsah tejto skúmavky prelejte do kontajnera, ktorý obsahuje stabilizačný roztok, starostlivo ho uzavrite a obsah ľahko premiešajte.
  6. Na kontajner nalepte veľký čiarový kód označený menom a rokom narodenia. Druhú časť kódu prilepte na žiadanku do riadku k svojmu menu.
  7. Označený kontajner vložte kolmom do transportného vrecka, čím zabránite vyliatiu obsahu. Vyplnenú žiadanku vložte do bočnej kapsy vrecka. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy